Zašto su muškarci tako opčinjeni ženskim grudima

"Ljudska vrsta jedina među sisarima ima mužjake koji su fascinirani grudima ženki u kontekstu seksualnosti"
291 pregleda 22 komentar(a)
grudi, Foto: Www.shutterstock.com
grudi, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 27.09.2012. 11:04h

Zašto su muškarci toliko ludi za ženskim grudima? Pitanje koje vjekovima traži odgovore postalo je tema ozbiljnog naučnog istraživanja. I evo odgovora: autori vjeruju da je tajna u hormonu koji majka luči u trenutku dojenja i koji stvara pojačanu vezu između majke i bebe. Efekti tog hormona opstaju i u kasnijim periodima života, smatraju autori.

Jedan od njih, Lari Jang, napisao je članak za Huffington Post u kojem tumači zašto je, po biološkim kriterijumima, muška opsesija grudima 'prilično čudna', prenosi Tportal.

"Ljudska vrsta jedina među sisavcima ima mužjake koji su fascinirani grudima ženki u kontekstu seksualnosti", kaže Jang.

"I žene su jedinstvene među sisarima po činjenici da im grudi rastu u pubertetu. Mi smo takođe jedina vrsta u kojoj muškarci dodiruju ili oralno stimulišu grudi partnerke kao dio seksualnog čina".

I žene u tome uživaju. Istraživanje kaže da 82 odsto žena voli kada im muškarci stimulišu bradavice, a više od šezdeset odsto njih tražiće tu vrstu dodira.

Autori objašnjavaju uspjeh Playboy i drugih muških magazina, kao i "100.000 godina umjetnosti" kao dokaz da su muškarci osjećaju neodoljivu privlačnost ženskih grudi.

I ta je privlačnost urođena, nije naučena.

Rezultati pokazuju da kad god se nađemo pred grudima, ili čak predmetima koji su sa njima povezani (poput brushaltera), češće donosimo loše odluke

Rezultati pokazuju da kad god se nađemo pred grudima, ili čak predmetima koji su sa njima povezani (poput brushaltera), češće donosimo loše odluke.

Neke teorije smatraju da obline sugerišu zdravu ženku: kako su grudi uglavnom sačinjene od masti, njihova veličina sugeriše izobilje, ženu koja je u dobroj kondiciji i snazi da bi mogla da podiže djecu.

Druga teorija bazira se na činjenici da većina sisara vodi ljubav prilazeći otpozadi. Kako grudi podsjećaju na žensku pozadinu, smatralo se da je tu tajna magične privlačnosti.

Autori navode da muška fascinacija grudima nije čudna, ona je "nesvjesni evolutivni poriv" koji pomaže da se stvori osjećaj ljubavi i privrženosti

"Kada žena rodi, novorođenče će na različite načine dodirivati i stimulisati majčine grudi. Ti podsticaji uzrokuju lučenje hormona oksitocina, koji zatim podstiče mišiće u grudima žene da istisnu mlijeko. Ali, on ima i druge efetke – uzrokuje majčinu posvećenost bebi, zato nam bebe postaju najvažnija stvar na svijetu."

Takođe, oksitocin pretvara dojenje u iskustvo koje je ugodno za bebu i zbog toga ona želi da ga ponovi. To stvara neraskidive veze koje traju cijeli život.

"I zato, kada partner stimuliše ženine grudi, on proizvodi istu seriju hemijskih reakcija kao i dojenje", zaključuju autori.

Autori navode da muška fascinacija grudima nije čudna, ona je "nesvjesni evolutivni poriv" koji pomaže da se stvori osjećaj ljubavi i privrženosti.

Bonus video: