Objavljen treći broj časopisa "Gest"

Centralni dio časopisa posvećen je temi broja “Nove kulturne paradigme” o kojima pišu Maja Breznik, Janko Ljumović, Milena Stefanović i Edin Jašović
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 08:41h

Časopis za pozorište, izvedbene umjetnosti i kulturu “Gest”, u ovom broju donosi priče o ljetnjim pozorišnim festivalskim premijerama, crnogorskoj pozorišnoj sceni, sa akcentom na produkciju, ličnosti i fenomene, kao i temu broja koja se odnosi na nove kulturne paradigme.

Ljetnja festivalska pozorišna produkcija, posvećena je festivalski pozorišnim premijerama, a osvrti na predstave počinju tekstom ”Krleža iz današnjice” Anice Tasić posvećenim predstavi “Leda” u režiji Anice Tomić, koja je premijerno izvedena na Kotor Atru... Zatim slijedi tekst “Seoba savjesti” Nataše Nelević, posvećen predstavi “Egzistencija” u režiji Radmile Vojvodić.

Priču “Nama ovo nije smiješno”, koja se odnosi na tri premijere Goldonijevih komedija, (Krčmarica Mirandolina” u režiji Juga Radivojevića, “Ribarske svađe” u režiji Ane Vukotić, i “Sluga dvaju gospodara” u režiji Borisa Liješevića), piše Maja Mrđenović.

U regionalnoj pozorišnoj sceni nalaze se priče Maje Mrđenović “Političko/lično” i Ive Čukić “Platforma za nečujne glasove”

Duška Radosavljević dala je osvrt na kotorski festival pozorišta za djecu. Priču o ljetnjim festivalskim premijerama zaokružuje priča Maje Mrđenović “Ono što je Homer prećutao”, posvećena premijeri predstave “Penelopijada”.

Nove kulturne paradigme

Segment časopisa Crnogorska pozorišna scena, sadrži osvrt na premijeru CNP-a, predstavu “Kveč”, zatim intervjue sa glumicom Goranom Marković i rediteljem Slobodanom Milatovićem, i priču o alternativnom/nezavisnom pozorištu “Kako da manje postane više” Zorane Kralj.

Centralni dio časopisa posvećen je temi broja “Nove kulturne paradigme”

U regionalnoj pozorišnoj sceni nalaze se priče Maje Mrđenović “Političko/lično” i Ive Čukić “Platforma za nečujne glasove”.

Centralni dio časopisa posvećen je temi broja “Nove kulturne paradigme” o kojima pišu Maja Breznik “Histrioni konkurenti”, Janko Ljumović “Moć imaginacije i moć novca”, Milena Stefanović “Instrumentalizacija kao dobar početak” i Edin Jašović “Ko će profitirati”.

Teatrologije, književnost...

Dio posvećen teatrologijama sadrži priče Nataše Nelević “Siroti dramski tekst”, Dragane Tripković “Mnogi i niko”, Hansa Theis Lehmanna “Samopromišljanje koncepta lijepog”, Patrisa Pavisa “Zavođenje Azije u drami o ratniku Mamai” i Andreja Nikolaidisa “Samo mrtav otac je dobar otac”.

Časopis “Gest” izlazi četiri puta godišnje u izdanju Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore

Slijede priče iz književnosti “Onda je došao Uelbek”, Marjane Đukić, o istoriji crnogosrkog pozorišta, “Da dubrovačkom ne ustupa”, Luke I. Milunovića i putopisi o kulturi “Ako ste dovoljno ludi da pravite teatar”, Milene Dragićević-Šešić.

Specijalan dodatak su fotografije Slavena Vilusa Njegoš Vatre.

Časopis “Gest” izlazi četiri puta godišnje u izdanju Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore. Cijena časopisa je četiri eura.

Bonus video: