Dojčlender: Spasao ga je sa ulice da bi ga ovaj ubio

"Moj brat ga je uzeo sa ulice, jer se Stošić na željezničkoj stanici u Cirihu bavio prodajom svog tijela. Čitava familija je znala o njihovom zajedničkom životu" kazao je Volfgang
117 pregleda 0 komentar(a)
Volfgang Dojčlender, Foto: Savo Prelević
Volfgang Dojčlender, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2012. 06:43h

Volfgang Dojčlender, brat ubijenog njemačkog državljanina Klausa Dojčlendera, kazao je u Višem sudu da je njegov brat svojevremeno izvukao Rada Stošića s ciriških ulica, a da mu je ovaj to kasnije “vratio” tako što ga je ubio.

Pred vijećem sudije Predraga Tabaša nastavljeno je suđenje za ubistvo Dojčlendera, koga su 2005, prema optužnici, ubili državljani Srbije Rade Stošić i Gondi Kristijan.

Volfgang je ispričao da je njegov brat Klaus u Švajcarskoj radio kao bankar, da je u Crnu Goru došao početkom 2000. i da je bio u emotivnoj vezi sa Stošićem.

Objasnio je da bivša Klausova koleginica nije propuštala da nazove njegovog brata za svaki rođendan, ali da joj se 12. februara 2005. nije javljao na telefon.

"Živjeli smo kao prijatelji i poštovao sam ga kao svog oca", rekao je Stošić

Rekao je da je njegov brat kupovao nekretnine u Crnoj Gori i da mu je rečeno da, kao njemački državljanin, ne može da kupi bilo kakvu nepokretnu imovinu u Crnoj Gori i da je registruje na svoje ime.

"Upoznao sam Stošića u Cirihu devedesetih. Moj brat ga je uzeo sa ulice, jer se Stošić na željezničkoj stanici u Cirihu bavio prodajom svog tijela. Ovo mi je ispričao brat. Naša čitava familija je znala o njihovom zajedničkom životu... Kako su moj brat i Stošić bili par, a Stošić je pri tom u Cirihu živio ilegalno, htjeli su da započnu novi život, kako Stošić ne bi bio ilegalac... Jedino rješenje je bilo da zajedno žive u bivšoj Jugoslaviji. Brat je pisao pisma o životu u Crnoj Gori i ta pisma je slao prijateljici Eleonori”, rekao je on.

“U telefonskim razgovorima, brat mi je rekao da je nesrećan u Crnoj Gori. Nije mi poznato da je ulagao novac na berzu u Crnoj Gori", kazao je Dojčlender

“Radio sam kao perač sudova u restoranu u Cirihu. Klaus mi je pomogao u tim ratnim godinama u SFRJ. Ja sam njemu kasnije pomogao jer sam mu bio staratelj. Živjeli smo kao prijatelji i poštovao sam ga kao svog oca. U ljeto 2005. napisao sam pismo i preporučeno ga poslao Volfgangu, ali mi se ono brže vratilo nego što sam ga ja poslao”, kazao je optuženi Stošić.

Ovaj je odgovorio da ne vidi razlog zbog koga bi ga brat lagao, rekavši da prvi put čuje da je Stošić Klausu bio staratelj.

“On je iz zdravstvenih razloga napustio posao bankara u Cirihu i za to dobio veliku svotu novca na ime otpremnine, a to se desilo prije njegovog odlaska u Jugoslaviju”, rekao je Volfgang.

Prepričavajući sadržinu pisama koja je Klaus poslao Eleonori, on je kazao da je Klaus bio ogorčen zakonima u Crnoj Gori i da je bilo pitanje dana da li će Stošić da njega ubije ili će biti obratno.

Njegovo ogorčenje, navodno, bilo je zbog novca, koga je bilo sve manje.

“U telefonskim razgovorima, brat mi je rekao da je nesrećan u Crnoj Gori. Nije mi poznato da je ulagao novac na berzu u Crnoj Gori... Svoj novac je čuvao u Luksemburgu, to mi je rekao. U pismima koja je poslao Eleonori, napisao je da se Stošić druži sa sitnim kriminalcima sa područja Budve. Moj jedini predlog je da se ovaj sudski proces završi i da optuženima bude presuđeno”, kazao je Volfgang.

Prema optužnici, Stošić i Kristijan su 7. februara 2005. ubili Klausa Dojčlendera, sa umišljajem iz koristoljublja. Gondi je to uradio, kako piše, zbog 17.000 eura, a Stošić radi prisvajanja imovine pokojnog, odnosno stana od 105 kvadrata u naselju Drobnići u Budvi, koji je bio uknjižen na ime okrivljenog Stošića.

Bonus video: