Crnogorski karatisti spremni za Mediteransko prvenstvo

Mediteransko prvenstvo će biti dobra provjera, pred najznačajnije takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Parizu - rekla je Marina Raković
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 14:47h

Crnogorski karatisti spremni će dočekati Mediteransko prvenstvo, koje se od 4. do 6. oktobra održava u Tuzli, a Karate savez Crne Gore spreman je da poput ostalih 178 asocijacija u Svjetskoj karate federaciji (WKF) 7. oktobra obilježi dan karatea u svijetu.

"Karate savez će 7. oktobra u sardanji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, napraviti prezentaciju ovog sporta, čime ćemo se priključiti ostalim nacionalnim federacijama u podršci WKF-u, koji prema Međunarodnom olimpijskom komitetu kandiduje ovaj u svijetu popularni borilački sport ka prijemu u najznačajniju sportsku asocijaciju. Cilj je, i nadamo se da će ovom sveopštom akcijom cijeli svijet upoznati karate, te da će se 2020. godine za medalje na olimpijskim igrama boriti i karatisti. Karate je u 156 zemalja priznat od svojih nacioanlnih olimpijskih komiteta, a COK je naš dugogodišnji partner, koji će nam pomoći u kandidovanju ka MOK-u. Mi smo o prezentaciji razgovarali i na Upravnom odboru, na kojem smo sa ponosom konstatovali da je naš Statut ovjeren u skladu sa novim Zakonom o sportu, formirali smo i Odbor za hitna pitanja i na mjesto generalnog sekreta u Savezu imenovali Borisa Vukovića. Što se tiče Mediteranskih igara, ozbiljno smo se pripremali i nadamo se zavidnom rezultatu, baš kao i na Svjetskom prvenstvu krajem novembra u Parizu - kazao je Vladimir Mrvaljević, predsjednik KSCG.

A u jubilarnoj 40. godini karatea u Crnoj Gori, KSCG je bio domaćin najmasovnijem Balkanskom prvenstvu u Herceg Novom, dok je prvu polovinu godine obilježila i prva seniorska medalja od sticanja nezavisnosti na najvećim takmičenjima, bronza Marine Raković na Evropskom prvenstvu u Španiji.

"Svi ti uspjesi učinili su da nas WKF prepozna kao ozbiljnog partnera, pa smo za narednu godinu dobili organizaciju Mediteranskog i Regionalnog evropskog prvenstva. Herceg Novi se pokazao kao odličan domaćin za 1.000 učesnika balkanskog prvenstva, pa će KSCG u tom gradu organizovati i Mediteransko prvenstvo. Karate je jedan od najpopularnijih crnogorskih sportova a 44 kluba čini Savez", zaključio je Mrvaljević.

A nakon 20 - tak svjetskih i evropskih medalja u mlađim uzrasnim kategorijama, nakon posta od 17 godina Marina Raković je osvojila i medalju u najjačoj seniorskoj konkurencioji polovinom maja na Tenerifama.

"I na Mediteranskom prvenstvu ću dati sve do sebe da osvojim medalju i još jednom obradujem naciju. KSCG je uložio velike napore da se što bolje pripremimo, a to nije lako u nedostatku novca u ovom kriznom vremenu. Zato sam posebno zahvalna mojem KK Omladinac, koji mi je omogućio da plan priprema ispunim do kraja. Mediteransko prvenstvo će biti dobra provjera, pred najznačajnije takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Parizu - rekla je Raković, koja je za kraj narednog mjeseca dobila poziv da u Hrvatskoj učestvuje na super prestižnom turniru, Top 10 najboljih karatistkinja.

Crnogorski reperezentataivci su pripreme za Tuzlu počeli četvrtog avgusta.

- Nadamo se da ćemo i u drugoj polusezoni biti jednako uspješni kao u prvoj, u kojem smo osim evropske medalje imali uspješne nastupe i na Balkanskom prvenstvu. Odradili smo tri ciklusa zajedničkih priprema, a zahvalni smo i trenerima u klubovima u kojima se između faza zajedničkog rada pripremaju naši reprezentativci. Planiramo još dva ciklusa priprema kako bi Svjetsko prvenstvo od 20. do 25. novembra naši takmičari dočekali u zenitu forme. Mediteransko prvenstvo će biti velika provjera, ali i pokazatelj na šta treba obratiti pažnju u završnim pripremama. Konkurencija na Mediteranskim igrama je paklena, jer su tu sve same svjetske sile, Francuska, Španija, Egipat, Srbija, Turska.., i naravno domaćin BiH. Konkurencija je kao na Evropskom prvenstvu, ali će meni i ženskom selektoru u borbama, Slavenku Bajiću ovo takmičenje značiti tek pripremu za najznačajniji događaj i uspjeh na Svjetskom prvenstvu - istakao je selektor muške karate reprezentacije u borbama, Dragoljub Fatić.

Bonus video: