Manje se gine, broj seksualnih prestupa veći za 75 odsto nego lani

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je istakao da su svi seksualni delikti rasvijetljeni
5 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 12:32h

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je da je u toku juna, jula i avgusta ove godine u Crnoj Gori registrovano 14 krivičnih djela iz oblasti seksualnih delikata, što je povećanje za 75 odsto u odnosu na prethodnu turističku sezonu.

Janjušević je istakao da svi seksualni delikti su rasvijetljeni. On je dodao da se bilježi smanjenje obima kriminaliteta za 3,99 odsto, što je karakteristika posljednjih turističkih sezona.

Sa današnje konferencije, Foto: Zoran Đurić

"U navedenom periodu registrovana su 1.702 krivična djela, i visok procenat njihove rasvijetljenosti, oko 60 odsto. Nadležnim tužiocima je podnijeto 1.536 krivičnih prijava kojima su procesuirane 1.262 osobe, što je za 15,7 odsto manji broj izvršilaca krivičnih djela u odnosu na prethodnu turističku sezonu", istakao je Janjušević, na konferenciji za novinare, koja je organizovana povodom prezentovanja rezultata tokom ljetnje sezone. On je dodao da za razliku od prethodne turističke sezone, usled preventivnog djelovanja kriminalističke policije, na primorju nije bilo teških krivičnih djela protiv života i tijela.

"Registrovano je jedno ubistvo na području Bara po poznatom izvršiocu. Na području Crne Gore registrovana su još tri ubistva i sva su operativnim angažovanjem rasvijetljena. Na prošlogodišnjem niovu je i broj registrovanih ubistava u pokušaju 11, a postignut je i visok procenat njihove rasvijetljenosti, preko 70 odsto", kazao je Janjušević.

Manje je i razbojnika

Što se tiče krivičnih djela razbojništvo, tokom tromjesečnog perioda na teritoriji Crne Gore registrovano je 22, što je smanjenje od 8,3 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

"Tokom tromjesečnog perioda oblast opšteg kriminala bilježi povećanje za 2,4 odsto, dok oblast privrednog kriminaliteta karakteriše smanjenje u odnosu na uporedni period za 40,5 odsto. U oblasti zloupotreba opojnih droga bilježi se smanjenje broja otkrivenih krivičnih djela za 35 odsto", naveo je Janjušević. Na području Crne Gore zaplijenjeno oko 127 kilograma droge.

"I to 123,22 kilograma marihuane tipa skank, 4,46 kilograma heroina, 90 grama kokaina, sedam grama hašiša i 30 grama sintetičke droge spid", rekao je on.

Uprava policije je, uspješnim sprovođenjem zadataka, doprinijela bezbjednoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni, tokom koje je smanjen obim kriminaliteta i broj poginulih u saobraćajnim nezgodama.

Janjušević je rekao da nije zabilježen značajan porast krijumčarenja i distribucije droga, koji bi se mogao dovesti u vezi sa sezonom, ističući da je kraj sezone obilježila akcija "Fokus".

Prošle godine poginulo 17 osoba

"U toku sezone na putevima dogodile 2.522 saobraćajne nezgode, što je smanjenje za 4,9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Poginulo je 17 osoba, što je smanjenje za 15 odsto. U primorskim opštinama poginulo je šest osoba. Ovaj podatak naročito ima na značaju kad se zna da je u prethodnim sezonama stradalo čak i do 56 osoba u toku ljetnje turističke sezone", rekao je on.

Najviše migranata iz Albanije, Kosova, Alžira i Pakistana

Najveći broj migranata u toku tri ljetnja mjeseca je sa područja Albanije, Kosova, Alžira i Pakistana.

"U tom periodu spriječen pokušaj nezakonitog prelaska državne granice 176 osoba. Provjerom na graničnim prelazima pronađeno je 35 osoba po nacionalnim i 29 po Interpolovim potjernicama, 46 vozila koja potražuje Interpol, 64 putne isprave i druga dokumenta koja takođe potražuje Interpol i 21 falsifikovana putna isprava i druga dokumenta", naveo je Janjušević.

Galerija

Bonus video: