Novinare izbace čim Raičević hoće da priča

U obrazloženju, sudija je rekla da se javnost isključuje sa preostalog toka glavnog pretresa zbog zaštite maloljetne djece, kao i zbog zaštite porodica oštećenih i optuženog
228 pregleda 8 komentar(a)
Igor Raičević, Foto: Zoran Đurić
Igor Raičević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.09.2012. 07:04h

Odlukom predsjednika vijeća sudije Milenke Žižić, ponovo je isključena javnost sa suđenja Igoru S. Raičeviću (34), okrivljenom za ubistvo supruge Marije Raičević i Ivana Dulovića.

U obrazloženju, sudija je rekla da se javnost isključuje sa preostalog toka glavnog pretresa zbog zaštite maloljetne djece, jer je Marija majka dvoje djece, a Ivan jednog, kao i zbog zaštite porodica oštećenih i optuženog.

Ubijeni Dulović zet je predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice.

"Ustav dozvoljava da se donese ovakva odluka radi zaštite javnog života i morala, kao i zbog zaštite porodičnog i bračnog života", kazala je sudija Žižić.

Glavni pretres, bez prisustva novinara, trajao je četiri i po sata.

Prema optužnici, Raičević je 25. novembra 2011. s umišljajem ubio suprugu Mariju i Ivana Dulovića

Nakon nekoliko dana, sud je otvorio suđenje za javnost, koje su mediji pratili početkom jula. Uslijedio je juče još jedan obrt i ponovo embargo na informisanje javnosti sa suđenja.

Rješenju kojim je novinarima onemogućeno da prate glavni pretres, prethodilo je obraćanje vijeću advokata odbrane Srđana Radovića - da okrivljeni želi da iznese odbranu. Rekao je da ga je Raičević o tome obavijestio prilikom posjete u zatvoru.

Nakon što je to čuo, advokat Vlado Vuković, punomoćnik porodice Dulović, ponovio je raniji predlog da se isključi javnost sa suđenja zbog zaštite maloljetne djece oštećenih i porodice Dulović.

"Porodica Dulović smatra da okrivljeni Raičević zloupotrebljava pravo na iznošenje odbrane. On samo želi da iznese motiv zbog čega je izvršio krivično djelo pred novinarima i da oni to prenesu kako on to želi. Do sada se obraćao javnosti iz Istražnog zatvora preko elektronskih medija. Sud treba da razmotri mogućnost da ponovo donese rješenje da se isključi javnost. Imao je mogućnost da iznese odbranu, ali se branio ćutanjem. Zatim je rekao da hoće da iznese odbranu ali da toga dana nije spreman, iako je nalazom vještaka neuropsihijatra utvrđeno da je bio spreman. Raičević je više puta mijenjao mišljenje da li će da iznese odbranu", rekao je Vuković.

Saglasio se i advokat Dragan Marković, punomoćnik porodice Raičević: “Ovo je faza dokaznog postupka i nije moguće da danas iznese odbranu. Ukoliko mu sud dozvoli, pridružujem se predlogu da se isključi javnost”.

Radović je rekao da se apsolutno protivi tim predlozima, podsjetivši da se takva odluka donosi jedino kada se radi o nacionalnoj bezbjednosti.

"Okrivljeni Raičević nikada nije davao izjave elektronskim medijima. Nalazio se 15 dana izolovan u samici, sa stalno upaljenim svjetlom, tako da u junu nije bio spreman za suđenje", naveo je branilac.

Prema optužnici, Raičević je 25. novembra 2011. s umišljajem ubio suprugu Mariju i Ivana Dulovića.

Prethodno je "golfom" onemogućio kretanje i izlazak sa parkinga vozilu supruge Marije. Nakon toga je, kako piše u optužnici, Raičević izašao iz vozila i ispalio supruzi metak u glavu, a potom u pravcu Dulovića još šest metaka od kojih su ga četiri pogodila. Usljed iskrvavljenja, Dulović je preminuo oko 15 časova u Kliničkom centru.

Bonus video: