Treća nagrada za "Gorski vijenac" na Ex Pontu

Prema pisanju portala siol.net, de Brea je napravio temperamentni “Gorski vijenac”
0 komentar(a)
Gorski vijenac, Foto: Drama.si
Gorski vijenac, Foto: Drama.si
Ažurirano: 25.09.2012. 09:08h

Predstava “Dom Bernarde Albe” (ili Žene bez muža i ništa više), u režiji Sofije Ristevske, osvojila je prvo mjesto na ovogodišnjem 19. međunarodnom festivalu pozorišne umjetnosti “Ex Ponto” u Ljubljani, sa prosječnom ocjenom 4,63, a o nagradi je odlučivala publika.

Pobjedničku predstavu producirao je Mali dramski teatar iz Bitolja, Makedonija.

Drugo mjesto s prosječnom ocjenom 4,51 pripalo je “Patriotskom hipermarketu” sarajevskog reditelja Dina Mustafića Asocijacije Kulturanova iz Novog Sada, Qendra multimedije iz Prištine i Bitef teatra iz Beograda.

“Gorski vijenac”, u režiji slovenačkog režisera de Bree, zatvorila je ovogodišnje izdanje renomiranog festivala

Treće mjesto s prosječnom ocjenom 4,32 dijele crnogorska predstava “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša, u režiji Diega de Bree, (Crnogorsko narodno pozorište) i plesno-muzički spektakl “MiCRO”, priznatog francuskog koreografa Piera Rigala, u produkciji “Compagnie dernière minute” iz Tuluza i više francuskih festivala.

Unutrašnji nemiri

“Gorski vijenac”, u režiji slovenačkog režisera de Bree, zatvorila je ovogodišnje izdanje renomiranog festivala pozorišnih umjetnosti “Ex Ponto”.

Prema pisanju portala siol.net, de Brea je napravio temperamentni “Gorski vijenac” u kome se nije toliko bavio politikom, iako je samo djelo veoma politično, koliko se fokusirao na unutrašnje nemire, strah pred donošenjem odluka koje će uticati na cijelu naciju.

Festival “Ex Ponto” održava se od 1993. godine, i najprije je bio multimedijalni festival, da bi prerastao u festival pozorišnih umjetnosti

Festival koji je trajao od 14. do 23. septembra pod motom “Nove ili stare vrijednosti?”, predstavio je slovenačkoj publici 14 djela pozorišta članica Nove evropske teatarske akcije iz cijele Evrope, a posebno sa Zapadnog Balkana.

Na festivalu su se pored nagrađenih predstavili grupa “Bacači sjenke” iz Zagreba, performansom “Muškarci-žene i žene-muškarci”, a slovenačka publika je imala priliku da vidi i režijski zanimljivu monodramu na albanskom jeziku “Sokratova odbrana i smrt”, Makedonskog pozorišta, koju je izveo glumac Bajruš Mjaku, dok je publiku oduševio i performans “Mikro” grupe iz francuskog Tuluza.

Festival “Ex Ponto” održava se od 1993. godine, i najprije je bio multimedijalni festival, da bi prerastao u festival pozorišnih umjetnosti i jednog od najznačajnijih članova Nove evropske teatarske akcije.

Bonus video: