Klint Istvud, živa legenda američke i svjetske kinematografije

Pored 6 decenija duge karijere, mnoštva nagrada i priznanja, najvećim dostignućem smatra sreću koju je u poznim godinama života pronašao kraj svoje supruge, bivše novinarke Dine Ruiz
59 pregleda 0 komentar(a)
Gran Torino, Foto: Imdb.com
Gran Torino, Foto: Imdb.com
Ažurirano: 10.06.2018. 08:57h

Četvorostruki dobitnik Oskara, sa preko 60 filmskih uloga, više od 30 rediteljskih potpisa, na desetine diskografskih naslova, otac sedmoro djece, sa svakim novim filmom nastavlja legendu i na pragu 10. decenije ne odaje znake da će se skoro penzionisati.

Istvud sebe dešiniše kao muškarca nasuprot mitskoj figuri koja je postao. Kao dijete koje je odraslo u vrijeme Velike depresije 30tih godina prošlog vijeka, Istvud se razvio u rezervisanog mladog muškarca punog bijesa, koji je volio džez i Čarlija Parkera. Previše mlad za II svjetski rat, pripremao se za Korejski rat sve dok avion za obuku nije pao u okean što ga je primoralo da prepliva gotovo 5 kilometara do obale. Njegove starješine su bile toliko impresionirane s tim da je 21-godišnji Istvud automatski postao instruktor plivanja i nikada nije otišao u borbe. Nakon toga, mogao je postati muzičar, da nije bilo “nedostatka discipline” i da njegov prijatelj glumac Dejvid Džensen nije predložio glumu kao lak način zarade za zgodnog Istvuda. Ostalo je istorija.

I pored čitavog uspjeha i nagrada i priznanja, Istvud kaže da mu ništa nije toliko važno koliko sreća koju je u poznim godinama života pronašao kraj svoje supruge, bivše novinarke Dine Ruiz, s kojom je 22 godine u braku. Osim što je s njom dobio ćerku Morgan, koju opisuje kao njegov “ponos i sreću”, Istvudov brak sa Ruiz, za razliku od prethodnih veza, uspio mu je donijeti unutrašnji mir.

Legendarnog glumca i reditelja, u ulozi Volta Kovalskog, mrzovoljnog veterana iz korejskog rata, gledaoci TV Vijesti večeras mogu gledati u filmu Gran Torino u nedjelju od 20 časova. Kovalski postaje veoma nesrećan kada se u njegovo susjedstvo dosele azijski imigranti. Situacija postaje vrlo napeta kad uhvati tinejdžera Taoa u pokušaju da mu ukrade auto – Gran Torino iz 1972. godine.

Nakon što mu je umrla žena, a djeca i unuci otišli svojim putem, Volt postepeno postaje prijatelj sa dječakom i njegovom porodicom učeći dosta o njihovoj kulturi. Njegova rasistička uvjerenja vremenom nestaju i on će pokušati da zaštiti Taoa i njegovu sestru Su od lokalne bande.

Sa preko 20 nagrada i 17 nominacija, Istvudu je film donio odlične kritike. Kenet Turan komentarisao je Istvudovu glumu: “ To je film koji se ne može zamisliti bez ovog glumca u glavnoj ulozi. Ideja o 78-godišnjem akcionom junaku može biti protivrječna, ali Istvud uspijeva. I sa 78, Istvud može rečenicu Maknite se sa mog travnjaka učiniti veoma prijetećom.”

Iako je ovim filmom najavio povlačenje, očigledno ga je u ogroman uspjeh na bioskopskim blagajnama, zaradivši preko 200 miliona dolara širom svijeta, postakao na nova filmska ostvarenja.

Film Gran Torino pogledajte večeras od 20 časova na TV Vijesti.

Bonus video: