Grožđe - eliksir mladosti

Od vitamina, grožđe je odličan izvor vitamina C, A i grupe B (osim B12), koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata i povoljno utiču na nervni sistem
0 komentar(a)
grožđe, Foto: Shutterstock
grožđe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2012. 10:33h

Svjetski dan srca, obilježava se 24. septembra, pa je grožđe sasvim opravdana tema za ovu nedjelju.

Da li ste primijetili da grozd koji visi na peteljci svojim oblikom podsjeća na srce? A svako zrno na grozdu asocira na krvnu ćeliju?

To je voće koje se nalazi na zidovima egipatskih piramida, zajedno sa hijeroglifima i od kojeg je za vrijeme Stare Grčke počelo da se proizvodi vino. Pripada rodu vitis (vinove loze).

Njegove bobice su prave energetske bombe. Iako 100 g grožđa ima samo oko 70kCal, u njima je 1g proteina, 0,2g masti, 1g dijetalnih biljnih vlakana i čak 20g ugljenih hidrata (od čega 15,5g glukoze i fruktoze – brzih šećera, koji za kratko vrijeme vraćaju energiju, što je vrlo povoljno prilikom većih fizičkih i mentalnih napora).

Od vitamina, grožđe je odličan izvor vitamina C, A i grupe B (osim B12), koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata i povoljno utiču na nervni sistem.

Minerali su brojni: kalijuma ima dosta, a natrijuma i hlora malo, što ima za rezultat snižavanje krvnog pritiska; kalcijum i magnezijum jačaju kosti; bor sprečava gubitak kalcijuma i povećava nivo estrogena, što je takođe povoljno za kosti ; gvožđe i bakar su važni za starenje krvnih ćelija i za sintezu hemoglobina; tu su još fosfor i cink.

Ono po čemu je grožđe, i to više crno, čuveno su bioflavonoidi za koje možemo da kažemo da imaju više antiefekata: antizapaljenski, antialergijski i antikancerogeni; takođe smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loši holesterol.

Najviše ih je u sjemenkama, a upola manje u kožici. Neki od njih su: tanin (može da pomogne u liječenju virusa i tumora), antocijanini (jačaju imunitet, pospješuju probavu, regulišu rad crijeva), kvercetin (sprečava pojavu raka), katehini.

Još jedna zvijezda – resveratrol, čuva tajnu dugovječnosti. Pomaže zdravlju srčanog mišića, smanjuje rizik od moždanog udara, učestvuje u sprečavanju malignih bolesti i može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Brojni antioksidansi uništavaju slobodne radikale, sprečavaju oksidaciju holesterola i nastanak arteroskleroze. Grožđe je prirodni tonik organizma: usporava starenje, čisti krv, uklanja masne naslage iz tijela, jača srce, sprečava demenciju i degenerativne bolesti. Zahvaljujući crnom grožđu, povećava se nivo melatonina – hormona zaslužnog za dobar san.

Može da se jede suvo, da se pije umjereno kao sok ili vino, ali je najkorisnije kada se jede svježe. Ono što je odavno zapisano u legendama o grožđu, nauka je u skorije vrijeme potvrdila.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: