Dvije decenije nikšićke galerije Forum

U čast jubileja u galeriji je organizovana izložba petorice nikšićkih slikara, koji su, prema riječima Boža Vukićevića, odavno prevazišli lokalne okvire
286 pregleda 0 komentar(a)
foruma_2, Foto: Ivan Petrušić
foruma_2, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.09.2012. 13:24h

Galerija „Forum“ u Nikšiću je 20 godina nezamisliv segmet kulturnog života grada pod Trebjesom. U njoj je organizovano preko 150 kolektivnih i samostalnih izložbi umjetnika iz Crne Gore, regiona i inostranstva, ali i brojne promocije knjiga, modnih revija, muzičkih večeri.

“Analitička introspekcija osobenosti i prepoznatljivosti galerije ‘Forum’, omeđena dvodecenijskim temporalnim okvirom, sublimira u svojoj dinamičkoj uslužno-galerijskoj djelatnosti jedan nimalo zanemarljiv kulturno-umjetnički konstrukt unutar kojeg se transponovao veliki broj kulturnih dešavanja”, kazala je mr Ana Pejović, zamjenik direktora nikšićkog Centra za kulturu, na izložbi organizovanoj u čast 20 godina postojanja galerije.

Vlasnik galerije Đorđe Vukićević, kazala je Pejović, nije bio samo domaćin afirmisanim umjetnicima, već je pružio mogućnost i studentima cetinjske, trebinjske i sarajevske akademije, od kojih su mnogi, zahvaljujući njemu, prvi imali priliku da predstave svoja platna, grafike, crteže, kolaže.

Publika je imala priliku da pogleda 20 radova različitih tehnika i formata, po četiri od svakog umjetnika

Nikšićki slikari

Danas su mnogi od njih eminentni umjetnici u Crnoj Gori i inostranstvu i uvijek se rado odazovu pozivu Vukićevića da nikšićkoj publici prikažu ono što su u međuvremenu stvorili.

U čast jubileja u galeriji je organizovana izložba petorice nikšićkih slikara, koji su, prema riječima Boža Vukićevića, odavno prevazišli lokalne okvire ali i granice Crne Gore.

Publika je imala priliku da pogleda 20 radova različitih tehnika i formata, po četiri od svakog umjetnika, slikara Duška Jeknića, Mikija Radulovića, Žara Vojičića, Branka Burića i Krsta Andrijaševića.

U ime organizatora i domaćina Vukićević se zahvalio svima koji su doprinijeli da se obilježi jubilej galerije, “institucije od značaja za kulturni život Nikšića”.

Bonus video: