Poezija Obrada Nenezića - povratak u "proklete 90-te"

"On je, ne želio, već morao da piše, kako bi spasao sebe”, kazao je Kovačević
178 pregleda 1 komentar(a)
obrad_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
obrad_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
Ažurirano: 23.09.2012. 11:45h

Zbirka poezije “Poezija” Obrada Nenezića, promovisana je u Nikšiću, a publika je stihove čula u performansu u kojem su učestvovali DJ Frunk, perkusionista Slobodan Jovićević i glumac Miro Nikolić.

O Nenezićevoj poeziji govorio je Vanja Kovačević koji je kazao da Obrad Nenezić u svakom svom stihu, “govori da je sve oko nas, a pogotovo u nama zaista čudo i da je otkriti samo jedan ljudski život poduhvat podjednako lak koliko i otkriti suštinu Vaseljene”,

"U dramama i poeziji Nenezića nećete naći kristalno izbrušene rečenice, filigransku ljepotu stiha, uzvišenost, niti bilo koji od elemenata klasične književnosti koji bi upućivao na monumentalnost i iznimni značaj pojave. Nijednim svojim stihom, niti mišlju on to nije želio da postigne. On je, ne želio, već morao da piše, kako bi spasao sebe”, kazao je Kovačević.

Proklete devedesete

Nenezić se potrudio da nas poezijom vrati “u proklete devedesete” kada nijesmo imali ništa osim jedni druge što je mnoge, u krajnjem, i spasilo, kada je bilo “dezertera, dobrovoljaca, drskih izbjeglica, profitera, ali i mračnih opajdara, ljudi sa margina događanja, sa periferije života”.

Čar performansu, koga je odlikovala izvanredna scenografija, davala je adekvatna muzička podloga

“I naravno, pored svih tih likova možete sresti sebe. I tada zapravo shvatite da Nenezića možete odrediti na osnovu onoga što ima kao umjetnik i kao čovjek. Ali, isto tako ga je moguće odrediti i na osnovu onoga što nema, ili preciznije na osnovu nečega što je neodredivo”, kazao je Kovačević.

Čar performansu, koga je odlikovala izvanredna scenografija, davala je adekvatna muzička podloga. Jovićević je udaraljkama davao još veću snagu pojedinim stihovima koje je kazivao Nikolić.

Bonus video: