Uručena nagrada Milu Stojiću

U obrazloženju odluke o dodjeli laureata član žirija Andrej Nikolaidis je rekao da „juče i danas Stojić pjeva među zavađenim narodima“
0 komentar(a)
mile_1, Foto: Beća Čoković
mile_1, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 23.09.2012. 10:24h

Pjesniku Milu Stojiću je uručena jenagrada za najbolju knjigu poezije prema mišljenju žirija Ratkovićevih večeri poezije.

Stojiću je za zbirku “Dunia” priznanje uručio ministar kulture Branislav Mićunović, a prema odluci žirija u kojem su bili Milorad Popović, Amir Brka, Andrej Nikolaidis i Saša Ćirić.

Mićunović je istakao da su Ratkovićeve večeri poezije manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, održane 42. put u Bijelom Polju, gradu koji je na kulturnoj mapi naše države i regiona postao prepoznat i po ovoj jedinstvenoj pjesničkoj tradiciji.

Prostor zajedničkog jezika

Zahvalivši se na vrijednoj nagradi Stojić je istakao da mu je bitna zbog toga što objedinjava cjelokupan prostor nekad zajedničkog jezika.

Od ove godine Ratkovićeve večeri peozije su iz pjesničke manifestacije prerasle u javnu ustanovu koja će tokom cijele godine animirati kulturni život

"To je prostor sadašnja četiri jezika i vjerujem da će nagrada doprinijeti da se moje pjesme više čitaju, barem u Crnoj Gori. Takođe ona nosi ime jednog velikog pjesnika i moralnog čovjeka i zaslužiti takvu nagradu, zaista je velika čast", kazao je Stojić.

Čestitajući ovogodišnjem laureatu Mićunović je naveo da mnogi afirmisani književni kritičari Mila Stojića kategorišu kao jednog od najboljih bosansko-hercegovačkih pjesnika, čija poezija ima „ozbiljne“ sklonosti vječnosti.

"Godine iskustva u kulturi, pak, naučile su me da je najvjerodostojnija kritika ona čitalačka, oslobođena stega teorije prepuštena vremenu kao suštinskom izazovu kvaliteta umjetničkog djela.

Uvjeren da je stvaralaštvo Stojića nadmašilo sve izazove, uz svesrdnu podršku poklonika njegovog djela i trajanja kao jedine valjane potvrde, zadovoljstvo mi je da mu uručim prestižnu nagradu", rekao je Mićunović.

Javna ustanova

"Novoformirana javna ustanova, uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, čuvaće i slaviti viševjekovnu pjesničku tradiciju Crne Gore i višedecenijsku pjesničku tradiciju Bijelog Polja, a u spomen velikana crnogorske moderne Rista Ratkovića", kazao je Mićunović.

Od ove godine Ratkovićeve večeri peozije su iz pjesničke manifestacije prerasle u javnu ustanovu koja će tokom cijele godine animirati kulturni život Bijelog Polja i Crne Gore.

Završetku dvadesetodnevne manifestacije u Bijelom Polju prisustvovali su pored ostalih predsjednik države Filip Vujanović, ministri Suad Numanović i Tarzan Milošević te politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

Prošlost ne smije legitimisati buduće greške

U obrazloženju odluke o dodjeli laureata član žirija Andrej Nikolaidis je rekao da „juče i danas Stojić pjeva među zavađenim narodima“.

"U borbi u kojoj one koji teško uče i slabo pamte pokušava spriječiti da svoje buduće greške legitimišu prošlošću, žiri je Stojiću bio saveznik, na tom putu, uostalom, nije malo.

"Stojićeva poezija zapravo je poezija izbavljenja", zaključio je Nikolaidis

Oni koji su gadno zgriješili rado nas podučavaju kako prošlost treba ostaviti na miru i okrenuti se budućnosti, u koju će nas, oni se dobrovoljno nude, povesti najkraćim putem.

Da se u ovim zemljama nije tako gromoglasno ćutalo onda kada je trebalo vikati, ne bi zaborav, kao korov, koji obara države, a kako neće ljude, zaveo svoju tiraniju, ne bi se, svaki put snažnije i krvoločnije, vratilo ono prećutano", rekao je Nikolaidis.

On je kazao da je u Stojićevoj poeziji ono što tražimo, ono za što se vrijedi boriti.

"A što se može reći i ovako: Stojićeva poezija zapravo je poezija izbavljenja", zaključio je Nikolaidis.

Bonus video: