"Gorski vijenac" zatvara Ex Ponto

Festival je u svom 19. izdanju predstavio 14 produkcija koje su pokušale da preispitaju odnos društva, pojedinca i kulture
0 komentar(a)
Gorski vijenac, Foto: Exponto.net
Gorski vijenac, Foto: Exponto.net
Ažurirano: 23.09.2012. 13:06h

Predstava “Gorski vijenac”, Petra II Petrovića Njegoša, koju je režirao Dijego de Brea, biće izvedena u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, čime će biti završen 19. Međunarodni pozorišni festival Ex Ponto.

Festival je u svom 19. izdanju predstavio 14 produkcija koje su pokušale da preispitaju odnos društva, pojedinca i kulture prema novim ili starim vrijednostima.

Ovogodišnji Ex Ponto ponudio je na različitim lokacijama predstave umjetnika iz Slovenije, Austrije, Francuske, Italije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Portugala, Srbije, Kosova, Španije, Švedske i Rusije.

Adaptaciju teksta uradila je Žanina Mirčevska, saradnik na dramaturgiji je Bojana Mijović, scenu i kostim potpisuje De Brea

Među rediteljima koji su sa svojim produkcijama učestvovali na Ex Pontu su Pjier Rigal iz Francuske, Andraš Urban iz Srbije, portugalski tandem Ana Borralho i João Galante, Dino Mustafić iz Sarajeva, Sofia Ristevska iz Makedonije, zagrebački kolektiv Bacači sjenki i Dijego de Brea.

„Gorski vijenac“ Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izveden u 20 sati. Adaptaciju teksta uradila je Žanina Mirčevska, saradnik na dramaturgiji je Bojana Mijović, scenu i kostim potpisuje De Brea, asistent režije je Danilo Marunović, asistent scene Mirko Radonjić, izbor muzike potpisuje reditelj. U predstavi igraju Srđan Grahovac, Branimir Popović, Nikola Perišić, Zoran Vujović, Gojko Burzanović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Jelena Rakočević, Slavko Kalezić, Danilo Čelebić i Momo Pićurić.

Bonus video: