Otac Marije i Darija Šurine: Znamo odakle je i eksploziv, ali to nikoga ne zanima

Nema svjedoka, nema ni problema. Eksplozivna naprava u kući Šurina unesena je kao rođendanski poklon iznenađenja
2347 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 10:05h

U eksploziji, koja je tačno prije deset godina potresla kuću Šurina u Budvi, poginuli su brat i sestra Marija i Darijo Šurina.

I nakon decenije, roditelji nastradalih, Mirko i Neda Šurina, odbijaju rezultate zvanične istrage - da se u noći 22. septembra desio nesrećan slučaj i tvrde da su njiihova djeca ubijena.

Jaka eksplozija te kišne noći razorila je gotovo cio sprat porodične kuće Šurina - Darijo je tada stradao na licu mjesta, dok je Marija, koja je bila u poodmakloj trudnoći, umrla na putu za bolnicu.

Mirko Šurina, u izjavi koju je dostavio “Vijestima”, tvrdi da ni poslije deset godina nije razjašnjeno kako je došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u njihovoj kući septembra 2002. godine.

On tvrdi da je njegova privatna istraga pokazala ko je postavio eksploziv, ali i da je istraga zvanična namjerno loše odrađena.

Objašnjava da je istraga u Budvi tada povjerena sudiji Višeg suda, koga su, kako navodi, preporučile „uspješno“obavljene istrage ubistava Raspopovića, Žugića, Sekulića....

Kazao je da se taj sudija u Budvi zadržao sat i po i da je istragu povjerio MUP-u.

U Budvu se potom, kako je ispričao Šurina, šalje drugorazredna ekipa za uviđaje.

“Nekompetentna ekipa, koja će krajnje nestručno i neprofesionalno odraditi uviđaj. 'Stručnjak' za eksplozive centra za kriminalističku tehniku MUP-a konstatuje da su na okolnosti prisustva eksplozivnih materijala dobijeni negativni rezultati, sugerišući da postoji mogućnost da je nitratne komponente eksploziva rastvorila kiša... Kiša je kriva za sve”, kazao je Mirko.

On pita ko se plašio SMS zapisa i telefonskih brojeva Marije Šurine, koja je u momentu eksplozije razgovarala telefonom.

Tvrdi da je Marijin telefon tokom istrage uzet, a da je vraćen sa izbrisanom memorijom i kartice i telefona, ali i bez baterije.

“Nema svjedoka, nema ni problema. Eksplozivna naprava u kući Šurina unesena je kao rođendanski poklon iznenađenja. Tog dana je rođendan Marijine majke ”, piše u izjavi Mirka Šurine.

On objašnjava da je Analitička služba MUP-a usmjerila istragu tada u pravcu policiskih izvještaja, te da bi, da su uradili analize listinga poziva, otkrili da je Budvanin Ivan Delić tog dana sa Marijom razmijenio 18 poruka i pet telefonskih ražgovora, kao i dva SMS-a sa Darijom i da to bilježe bazne stanice u Budvi.

Delić, koji je tada bio u vezi sa Marijom, kako su mediji prenijeli, negirao je da ima bilo kakve veze sa ekspolozijom i kao dokaz pružio alibi da je kritične noći bio u inostranstvu, o čemu je kao dokaz priložio pasoš.

Budvanin Ivan Delić tog dana sa Marijom razmijenio 18 poruka i pet telefonskih ražgovora, kao i dva SMS-a sa Darijom

Mirko Šurina tvrdi da se njegova porodica tada prisluškuje i uhodi, da se Marijinim drugaricama prijeti...

“Policija frizira telefonske listinge Marije i Darija Šurine. Iako je u momentu eksplozije Marija razgovarala telefonom, listing to ne bilježi. Porodica Šurina obavještava MUP da zna gdje je nabavljen eksploziv, ko je učestvovao u njegovoj nabavci i za čiji je račun nabavljen. Bliže informacije nijesu tražili”, kazao je Mirko Šurina.

Podsjeća da im je “nesutrašivi” podgorički advokat, otkazao punomoćje, nakon što je mjesec dana proučavao dostavljenu dokumentaciju, kao i da je potom, drugi, budvanski advokat navodno izgubio cjelokupnu dokumentaciju, koju mu je porodica Šurina dala.

“Kakve je 'greške' i propuste u istrazi uradio tadašnji šef antiterorističke brigade, pa je 'zamoljen' da napusti službu u MUP-u... Teško je zaista povjerovati da su u DB-u i policiji toliko nesposobni i nestručni, da tokom istrage urade toliko grešaka sa nenadoknadivim propustima za tok istrage. To ukazuje da istragom ne rukovode, niti istu vode oni koji su na papiru, nego neko iz drugog plana čija su se naređenja morala slušati”.

Galerija

Bonus video: