Ni oni ne znaju ko je tukao Pejanovića

Rondović je rekao da je njegov jedini kontakt sa Pejanovićem bio kada je sa policajcem Dobrivojem Đuričićem otišao u obilazak prostorija za zadržavanje
203 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 09:03h

Bivši rukovodilac ekspoziture za poslove dežurstva u podgoričkoj policiji Ratko Rondović i njegov tadašnji pomoćnik Dušan Raičević, koji su prije četiri godine, u vrijeme boravka pokojnog Aleksandra Pejanovića u prostorijama za zadržavanje, bili nadređeni policajcima koji su čuvali pritvorenike, tvrde da nijesu vidjeli, niti su obaviješteni o tome da je neko tada maltretirao ili tukao Pejanovića.

Oni su optuženi da su nepreduzimanjem ovlašćenja iz svoje nadležnosti stvorili uslove i otklonili prepreke da Pejanovića, zasad nepoznati pripadnici Interventne jedinice, više puta prebiju.

Navodi da su nakon prebijanja njih dvojica odbili da mu obezbijede medicinsku pomoć i izdali naređenja da se u službenoj evidenciji ne unose istiniti podaci o njegovim povredama i zahtjevima.

Rondović je rekao da je njegov jedini kontakt sa Pejanovićem bio kada je sa policajcem Dobrivojem Đuričićem otišao u obilazak prostorija za zadržavanje, kada su kratko s njim razgovarali o tome šta će jesti i da li mu je nešto potrebno.

“On je rekao da mu ništa ne treba. Ja sam tada pokrivao radno mjesto gdje sam o svim dešavanjima morao biti obaviješten, a tih dana nijesam obaviješten ni o kakvom traženju ljekarske pomoći, jer da je toga bilo to bi moralo biti evidentirano”, kazao je Rondović.

Na pitanje sudije da malo pojasni o čemu je razgovarao s Pejanovićem i da li je primijetio neke povrede na njemu, Rondović je rekao da ne može najbolje da se sjeti, ali je procedura da se privedeni kroz prozor pita da li mu nešto treba.

“To su bile neuslovne prostorije, slabo osvijetljene, pa ne mogu da se izjasnim da li sam primijetio na njemu neke povrede, oslonio sam se na ono što je pisalo u zapisniku, gdje je konstatovano da je došao sa povredama”, naveo je on.

Na pitanje zastupnika optužbe da objasni kako to službenici pri dolasku lica obavljaju fizički pregled osoba koje je lišeno slobode, Rondović je naveo da se obavlja vizuelni pregled lica i ruku u smislu uočavanja vidljivih povreda, odnosno pregled otkrivenih djelova tijela.

Raičević, koji je u sporno vrijeme bio šef smjene i pomoćnik Rondoviću, rekao je da nije obilazio Pejanovića i da nije potrebno ničije odobrenje za pružanje ljekarske pomoći zadržanom licu.

“Svakom zadržanom licu daje se informativni list da ima pravo na ljekarsku pomoć, pa i da angažuje ljekara po sopstvenom izboru”, rekao je Raičević.

Saslušanje sada već penzionisanog policajca Gorana Stankovića, koji je u međuvremenu oslobođen svih optužbi za prebijanje Pejanovića, nakon njegovog svjedočenja o prebijanju i mučenju Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije četiri godine, planirano je za 26.oktobar.

U Osnovnom sudu u toku je i postupak protiv petorice službenika policije Ivice Paunovića, Milana Kljajevića, Milenka Lekovića, Bojana Radunovića i Dobrivoja Đuričića zbog zlostavljanja i mučenja Pejanovića.

Pejanović je ubijen u maju prošle godine ispred zgrade u kojoj živi, a za ubistvo je optužen policajac Zoran Bulatović.

U betonjerku ulazi ko hoće

Na pitanje zastupnika optužbe da objasne da li su službenici policije dužni da ih obavijeste o svakom eventualnom problemu u prostorijama za zadržavanje i ko sve može ući u te prostorije, Rondović i Raičević su naveli da bi teoretski oni trebalo da budu upoznati sa svim problemima, a da je u prostorije za zadržavanje strogo zabranjen pristup svima, izuzev osobama koja su zadužena za bezbjednost tih prostorija, ali da to u praksi nije uvijek tako.

“Često smo zaticali i druge službenike policije kako sjede u tim prostorijama”, naveo je Rondović.

Bonus video: