Šarić i Lončar se žalili na presudu

U nizu primjedbi, advokat je naveo da obrazloženje presude podrazumijeva da je u Crnoj Gori moguće nekoga osuditi na osnovu pretpostavki i sumnji, a sve u nedostatku dokaza
3 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 17:23h

Branioci Duška M. Šarića (33) i Jovice S. Lončara (49), žalili su se na presudu kojom su Pljevljaci osuđeni na osam, odnosno šest godina zatvora.

Specijalno odjeljenje sudije Šefkije Đeševića, u Višem sudu u Bijelom Polju, osudilo je Šarića i Lončara zbog produženog krivičnog djela pranja novca. Njihovi branioci, preko tog suda, uputili su žalbu Apelacionom sudu.

Advokat Vladimir Gajić, koji zajedno sa kolegama Zoricom Đukanović i Miodragom Golubovićem čine advokatski tim Lončara, potvrdio je “Vijestima” da je žalba predata.

“Osuđen je na vremensku kaznu od šest godina zatvora i oduzimanja imovinske koristi u iznosu od 4.736.859 eura. Žalba je predata iz svih zakonskih razloga koji su predviđeni Zakonikom o krivičnom postupku. Siguran sam da će žalba uspjeti i da će drugostepeni sud presudu promijeniti ili ukinuti i vratiti na ponovni postupak”, kazao je Gajić.

Jovica Lončar

U nizu primjedbi, advokat je naveo da obrazloženje presude podrazumijeva da je u Crnoj Gori moguće nekoga osuditi na osnovu pretpostavki i sumnji, a sve u nedostatku dokaza.

“Svoj optimizam baziram na činjenici da je sud promijenio opšti princip krivičnog prava koji postoji u čitavom svijetu, a to je - da je teret dokazivanja na tužiocu, sudija objasnio u presudi da optuženi nijesu dokazali zakonito porijeklo novca”, kazao je Gajić.

On je objasnio da je i advokatski tim prvooptuženog Duška Šarića uložio žalbu na presudu.

“I kolega Sead Spahović juče je predao žalbu za Apelacioni sudu iz istih zakonskih razloga, sa drugačijim obrazloženjem, s obzirom na to da je Šarićeva uloga bila drugačija u ovom predmetu. Očekujemo žalbu specijalnog tužioca”, kazao je Gajić.

Osim zatvorske kazne, Šarić i Lončar su prvostepenom presudom obavezani da u budžet Crne Gore, na ime protivpravno pribavljene imovinske koristi, uplate ukupni iznos 21.253.879 eura.

Galerija

Bonus video: