Žele da MOK bude više demokratski

Prve Evropske igre, na kojima će učestvovati oko osam i po hiljada sportista, trebalo bi da budu održane 2015. godine, kazao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog komiteta Zlatko Mateša
53 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski komiteti u Tivtu, Foto: Zoran Đurić
Olimpijski komiteti u Tivtu, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.09.2012. 15:31h

„Mi nismo zadovoljni sa sadašnjim stanjem stvari i želimo da se Međunarodni olimpijski komitet i sistem odlučivanja demokratizuje” - poruka je koju su poslali čelnici nacionalnih olimpijskih komiteta (NOC) zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) sa sastanka u Tivtu.

Ideja zajedničkog djelovanja NOC CSE, kojeg čine 14 zemalja, je jačanje uticaja malih zemalja u Međunarodnom olimpijskom komitetu, jer kako je naglašeno “sada su zbog dimenzija Olimpijskih igara one postale manje više ekskluzivno pravo najbogatijih i najrazvijenijih zemalja’’.

Takvo stanje je, po mišljenju predsjednika OK Slovenije, Janeza Kocijančića, neodrživo i nedemokratično:

“Naše zemlje su u prosjeku sportski vrlo jake, a tome nije adekvatan uticaj naših zemalja i olimpijskih pokreta na MOK i na evropski olimpijski pokret. Ova naša saradnja je to u mnogo čemu do sada promijenila, ali ne i dovoljno i smatramo da treba dodatno demokratizovati međunarodne olimpijske organizacije”.

“Uz to, i struktura koju je Pjer De Kuberten napravio krajem 19. vijeka, napravivši jedno tijelo koje bira samo sebe i u kojem danas ima 14 članova kraljevskih porodica, sasvim sigurno ne odražava duh vremena, ali ni osnovnu ideju da su predstavljene zemlje a ne pojedinci”, konstatovao je Kocijančić.

On je istakao i da se ideja demokratizacije odnosi i na promjenu sistema finansiranja i kvalifikacija, kao i mogućnosti da i male i srednje zemlje dobiju organizaciju Olimpijskih igara.

“Mi želimo da o tome vodimo otvoren dijalog u MOK-u, jer nama nije do toga da budemo neka sekta koja radi na skriven način, naprotiv, mi mislimo da je elementarni prilaz deomokratizaciji otvoren i transparentan dijalog”, zaključio je Kocijančić.

Na sastanku je rečeno i da je Evropa jedina koja nema kontinentalne igre i da je neophodno to promijeniti. Stoga je Evropski olimpijski odbor napravio i radno tijelo čiji je zadatak stvaranje uslova i organizovanje budućih Evropskih igara.

“Bespotrebno je govoriti o osnovanosti postojanja jednog takvog projekta, evo samo primjera da na takvim igrama Azije učestvuje više sportista i ima više sportova nego na Olimpijskim igrama. Naš cilj je da 2015. godine održimo prve Evropske igre uz učešće svih 49 zemalja članica sa oko 8.500 sportiskinja i sportista koji bi se u početku takmičili u petnaestak sportova”, kazao je predsjednik OK Hrvatske, Zlatko Mateša, koji je i predsjedavajući radnim tijelom za organizovanje Evropskih igara.

On je kazao da još ne smije otkrivati koji su gradovi potencijalni organizatori prvih Evropskih igara:

“Imamo nekoliko zainteresovanih i za sada ne smijemo ništa otkrivati, ali sam siguran da će se u novembru ove godine znati tačno koji će grad biti prvi domaćin kontinentalnih igara - kazao je Mateša, uz obećanje da Evropske igre neće biti organizovane samo proforme, već da će na njima morati da učestvuju svi vrhunski sportisti u sportovima koji će biti zastupljeni:

“Čak postoje sada i neki planovi da određene zemlje za svoja nacionalna takmičenja prihvate rezultate koje njihovi sportisti postignu na tim Igrama. Ali, o svemu tome će se više razmišljati kada se do kraja realizuje projekat kontinentalnih igara koje mi, kao i svi drugi moramo imati, radi opšteg unapređenja evropskog sporta”, zaključio je Mateša.

Od 14 država članica NOC Centralne i Jugoistočne Evrope na sastanku u Tivtu nisu samo prisutni predstavnici Češke i Albanije, koji su opravdali odsustvo, a domaćin, predsjednik COK-a, Dušan Simonović je objasnio da su teme podijeljene u tri dijela – Olimpijske igre u Londonu, organizovanje Evropskih igara i Evropska Unija i olimpijska porodica.

Ujedno, svi učesnici istakli su komplimente za gostoprimstvo domaćina, Crnogorski olimpijski komitet (Crnu Goru su predstavljali predsjednik COK-a Dušan Simonović i potpredsjednik Andrija Popović), i čestitali Crnoj Gori prvu olimpijsku medalju, osvojenu u Londonu.

Tivat - olimpijski centar

Na sastanku je najavljena i realizacija ideje da Tivat postane mini olimpijski centar naše zemlje. Prema riječima gradonačelnika Tivta, Miodraga Kankaraša već je opredijeljena lokacija i sa projektom se već daleko doguralo:

“Riječ je o staroj kasarni u Lepetanima. Usvojili smo prostorno-plansku dokumentaciju, a u toku je izrada projektnog zadatka za raspisivanje tendera za izradu urbanisitčkog projekta. Opština će učestvovati sa komunalijama i još jednim dijelom zemljišta i siguran sam da će tu biti stvoreni svi uslovi za pripremu svih sportskih ekipa, kao i određeni broj smještajnih jedinica”.

Ništa novo neću reći konstatujući da se stvaranjem jednog takvog olimpijskog mini centra stvaraju uslovi za kvalitetnu pripremu svih crnogorskih sportista, ne samo olimpijskih ekipa. Ono što je za opštinu Tivat jako važno je činjenica da se dobija dio sportske infrastrukture koji će moći da koriste i lokalni sportisti”, rekao je Kankaraš, dodajući da je već urađen Elaborat sa institucionalnim okvirima budućeg olimpijskog sela i da su dobijene podrške svih relevantnih subjekata na nivou države.

Bonus video: