Čitanje vjekova kroz eksponate

Obilježeno 60 godina rada Pomorskog muzeja u Kotoru
137 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 14:02h

Veliki jubilej, 60 godina rada Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, obilježen je programom "Pomorski muzej kroz vrijeme“ koji je održan u crkvi Svetog duha, a nakon toga nastavljen u Pomorskom muzeju, gdje je ministar kulture Branislav Mićunović otvorio izložbu „Zavjetni darovi Kotorske biskupije, nakit i medalje iz perioda od XVI do XX stoljeća“ koja je prije par godina u Veneciji privukla veliku pažnju.

Direktorka muzeja Mileva Pejaković-Vujošević kazala je da se u muzeju na najljepši način doživljava priča o pomorstvu, pomorskoj istoriji, slavnim kapetanima, mjesto gdje se sažima vrijeme i prostor, a vjekovi čitaju kroz bogatstvo izloženih eksponata.

Ona je između ostalog podsjetila i na razvoj muzeja, koji je nastao iz prvobitne zbirke Bratovštine Bokeljske mornarice 1880. godine, a za javnost bio otvoren 1900. godine u prizemlju palate Drago.

"Revnosni ljubitelj starina Josip Jakičević zbirku je sistematizovao i 1938. godine postavio na prvom spratu barokne palate porodice Gregorina, koju je testamentom iz 1814. godine ostavio gradu Kotoru posljednji potomak ove znamenite kotorske porodice biskup Marko Anton Gregorina. U septembru 1952. godine palata je kompletno restauirana i svoje pravo mjesto na prvom i drugom spratu našao je Pomorski muzej", kazala je Pejaković-Vujošević.

U Pomorskom muzeju, na veoma impresivan način, izloženi su eksponati kroz istorijsko-umjetničku, etnografsku i pomorsko-tehničku zbirku kroz koje se prikazuje razvoj pomorstva i kulture življenja u Boki Kotorskoj i crnogorskog primorja od najstarijih vremena do danas.

Direktorka muzeja je naglasila da zasluga da je muzej postao ono što je danas, pripada „kormiralima tog broda“ u koji su utkali dio sebe, profesor Pavo Verona, Ignjatije Zloković, Jovica Martinović i profesor Milan Begović. Na svečanosti je po šesti put dodijeljena nagrada „Merito Navali“ ustanovljena 2004. godine, napravljena prema svilenoj počasnoj zastavi koju je slavni kapetan Ivo Visin sa Prčanja dobio od austrugarskog cara Franje Josipa 1860. godine za podvig na moru, tj oplovivši svijet svojim brikom „Splendido” za sedam godina, šest mjeseci i 19 dana.

Nagrada Merito Navali ove godine dodijeljena je generalnom vikaru Kotorske biskupije don Antonu Belanu.

"Za ovu nagradu preporučio ga je i dugi niz godina strpljivog, smirenog i odmjerenog duhovnog propovijedanja u koje je ugrađivao i istorijsku komponentu. Brinuo se za ogromno kulturno blago u posjedu katedrale i Kotorske biskupije, koje on najbolje danas poznaje. Prvi je bogatu sakralnu riznicu Biskupije predstavio u prostoru Muzeja u više navrata, počevši izložbom 1998. godine. Izložbe je pratio rad na katalozima, a ni večerašnje ne bi bilo bez saradnje sa njim", kazala je Vujošević.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su priznati stvaraoci dr Miloš Milošević, Antun Tomić, Jovica Martinović, Milan Sbutega i Petar Palavršić.

Dodijeljene su i plakete ljudima koji su dali izuzetan doprinos uspješnom radu i afirmaciji muzeja, ministru kulture Branislavu Mićunoviću, ministru pomorstva isaobraćaja Andriji Lomparu, gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović, ambsadoru Crne Gore pri Svetoj stolici Antonu Sbutegi, profesorki Gracijeli Čulić, kolekcionaru starina iz Dobrote Zoranu Radimiriju i direktorki Muzičke škole u Kotoru Marini Dulović.

U muzičkom dijelu programa nastupili su muška klapa Bokeljski mornari, hor i učenice Muzičke škole “Vida Matjan”.

Bonus video: