Skulpture i reljefi Luke Tomanovića u Tivtu

Izložba “Crnogorski velikan skulpture” otvorena je u JU “Muzej i galerija” Tivat
255 pregleda 0 komentar(a)
Luka Tomanović, Foto: Siniša Luković
Luka Tomanović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.11.2018. 07:41h

Izložba “Crnogorski velikan skulpture” posvećene opusu Luke Tomanovića, otvorena je preksinoć u JU “Muzej i galerija” Tivat.

“Kako govoriti o velikom umjetniku? Možete jedino emocijama. Iskreno, veliki su jedinstveni, veliki su unikatni i njihova djela čine da oni budu besmrtni. Nama - pokoljenjima, ostaje samo jedno - da im se divimo i da proniknemo u svaku poruku njihovog djela”, kazao je gradonačenik Tivta dr Siniša Kusovac, otvarajući retrospektivnu izložbu umjetnika rođenog prije 109 godina u Lepetanima. Izložba djela velikog vajara je postavljena na dva nivoa tivatske galerije, gdje će posjetioci u narednim danima moći da pogledaju skulpture i reljefe iz različitog perioda Tomanovićevog umjetničkog izražavanja.

Na biografske podatke Luka Tomanovića, koji je rođen 1909. a umro je u Igalu 1992. godine, podsjetila je direktorica JU Muzej i galerija Tivat, mr Jelena Bujišić. Tomanović je izlagao na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih i drugih nagrada i priznanja. Tomanović je stvorio obimno skulptorsko djelo - spomeničke biste, portrete i intimnu skulpturu, spojivši tradiciju i moderna stremljenja u umjetnosti. Poznata njegova djela su spomenici "Bezmetković" i "Spomenik krivošijskim ustanicima".

Bujišić se zahvalila članovima porodice Tomanović i Narodnom muzeju koji su pomogli JU Muzej i galerija Tivat da velikom retrospektivnom izložbom djela umjetnika rođenog u tom gradu, prigodno obilježi manifestaciju “Novembarski dani”, posvećenu 21.novembru - Danu Opštine Tivat.

Bonus video: