Sušeno voće neophodno u ishrani, pomaže i kod bolesti

Suve brusnice idealne su ako bolujete od čestih infekcija mokraćnih puteva od kojih pati čak 20 odsto žena
217 pregleda 1 komentar(a)
suvo voće, Foto: Lovesnacks.org
suvo voće, Foto: Lovesnacks.org
Ažurirano: 19.09.2012. 07:54h

Ako ste od onih koji svoje obroke jedu isključivo s nogu, i to nezdravo, trebali biste razmisliti o zdravijim alternativama. Šaka sušenog voća može zamijeniti cijeli obrok, ali i pomoći kod nekih bolesti, piše Daily Mail.

Grožđice su jedan od najbogatijih izvora minerala bora koji dokazano pomaže usporavanju gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze. Dovoljno je staviti šaku grožđica u kalcijumom bogat jogurt, a možete dodati i malo oraha, takođe bogatih tim mineralom. Dnevni unos ovog minerala ne bi smio biti veći od 10 mg.

Urme pomažu da odaganamo osjećaj iscrpljenosti jer tada najčešće tražimo neki slatki zalogaj. Kako su intenzivno slatke, dobra su alternativa za nezdrave slatkiše. Urme polako otpuštaju svoje šećere što znači da ćete održati nivo energije stalnim. Uz njih možete pojesti i orah koji sadrži i dosta proteina, a daće vam toliko potreban osjećaj sitosti.

Suve kajsije imaju tri puta više kalijuma nego banane, sadrže i minimalno soli. Odlične su za čuvanje normalnog krvnog pritiska. Jedna je studija pokazala da je konzumiranje više kalijuma nego natrijuma savršena zaštita od visokog pritiska i ostalih srčanih bolesti.

Suve brusnice idealne su ako bolujete od čestih infekcija mokraćnih puteva od kojih pati čak 20 odsto žena, piše She.hr.

Samo šest sušenih šljiva dva puta dnevno bolje ublažava zatvor nego ijedan drugi laksativ, pokazalo je jedno istraživanje. Šljive su bogate sorbitolom, vrstom alkoholnog šećera koji prirodno zadržava vodu u stolici.

Četiri suve smokve u sebi sadrže četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa – što je dovoljna količina za ublažavanje anemije. Kako biste pojačali učinak, kombinujte smokve s narandžom, prirodnim izvorom vitamina C koji pomaže apsorpciji gvožđa iz biljnih izvora.

Bonus video: