Pronađen prvi kolor film snimljen 1899. godine

Film je pola vijeka skupljao prašinu na polici prije nego što ga je pronašao Majkl Harvi, radnik u kinoteci Muzeja
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 08:23h

Britanski istraživači iz Nacionalnog muzeja medija i tehnologije u Bradfordu pronašli su prvi video zapis u boji koji je projektovan 1902. godine.

Film je pola vijeka skupljao prašinu na polici prije nego što ga je pronašao Majkl Harvi, radnik u kinoteci Muzeja.

Kako piše newsru.com, dosada najstariji kolor film, proizveden primjenom tzv. procesa cinemacolour datira iz 1909. godine, ali se u međuvremenu pokazalo da je proces snimanja filma u boji pronašao i patentirao deset godina ranije, 1899. fotograf Edvard Rejmond Terner. Upravo njegovi kratki snimci iz života Engleske na početku dvadesetog veka, napravljeni 1902. skupljali su prašinu na policima muzeja i tek sad su postali dostupni istraživačima.

Ternerova tehnološka inovacija se sastojala u tome što je svaka boja smimana kroz specijalni svjetlosni filter (crvena, zelena i plava), pa je zbog toga svaka scena morala biti snimljena na tri filma koji su prilikom spajanja davali sliku u boji.

Harvi je sa kolegama propustio kadrove kroz kolor filtere i kopirao ih na 35-mm traku

Nažalost, projekcioni sistem još nije bio usvaršen, a Terner je umro te iste godine (1902) ne dočekavši da vidi svoj izum, snimljeni kolor filmski materijal. Međutim, savremena kompjuterska tehnologija je uspjela da reprodukuje kadrove koje je Terner snimio stavljajući u pokret slike čime je dokazano da njegov metod funkcioniše.

Da bi se revitalizovao film, trebalo je uložiti mnogo truda na poslovima koji su zahtijevali veliku pažnju i preciznost – kadrovi su bili snimljeni u nestandardnom formatu, većem od 35 mm.

Harvi je sa kolegama propustio kadrove kroz kolor filtere i kopirao ih na 35-mm traku. Poslije toga snimljeni materijal je digitalizovan u Britanskom filmskom institutu.

Bonus video: