Anđeo u životu, đavo na tatamiju

"Pokazala sam da sam u dobroj formi, bila sam prva i na Balkanskom šampionatu za juniore i juniorke koji je nedavno održan u Rumuniji", kaže Anđela...
138 pregleda 0 komentar(a)
Anđela Džaković, Foto: Privatna arhiva
Anđela Džaković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.09.2012. 09:33h

Anđeosko lice, figura koja se najprije uklapa u sliku djevojaka koje se bave manekenskim pozivom, a ponajmanje u sliku osobe koja se bavi - borilačkim sportom! Takva je Anđela Džaković. Sve dok ne izađe na tatami.

A onda se anđeo pretvara u đavola koji bez milosti ruši sve pred sobom.

Tako je bilo i prije tri dana u Trebinju, kada je, iako još juniorka, počistila sve protivnice na seniorskom šampionatu Balkana u džudu.

Sve tri borbe dobila je prekidom, na taj način odbranila zlato osvojeno na istom takmičenju prošle godine i najavila da bi mogla da ostvari dobar rezultat i na Evropskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji, koje se uskoro održava u Hrvatskoj.

"Pokazala sam da sam u dobroj formi, bila sam prva i na Balkanskom šampionatu za juniore i juniorke koji je nedavno održan u Rumuniji. I tu sam pokazala dobru formu, ali ovo je samo uvod za juniorsko Prvenstvo Evrope koje se održava u Poreču", kaže Anđela za "Vijesti".

U Trebinju tri protivnice - tri ipona. Anđela je konkurenciju jednostavno zbrisala ne ostavivši nijednoj protivnici bar malo nade da se može ozbiljnije suprotstaviti, a kamoli uraditi nešto više.

"Naravno, treba dosta rada i truda na treninzima da bi se sve to pokazalo kako treba na tatamiju".

Anđela Džaković je rođena 30. avgusta 1993. godine, a jednim od najljepših borilačkih sportova posvetila se od 4. razreda osnovne škole.

- Počela sam da treniram prije sedam-osam godina, krajem 4. razreda osnovne škole. Naravno, ostala sam u džudu, svidjelo mi se i nadam se da ću u ovom sportu biti još dugo.

Članica je nikšićkog Akademika, u domaćim okvirima nema konkurencije, a identično je i sa širim okruženjem.

- Treniram u Akademiku, baš intenzivno, dva puta dnevno. Prije podne su kondicioni treninzi, uveče radimo na tehnici. Zaista je dosta naporno, čitavo ljeto smo trenirali i spremali se za ova takmičenja.

O ambicijama na Evropskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji ne želi da priča previše.

- Iz svog tog rada i truda proizilazi nada u neki vredniji rezultat, nada da se može do medalje. Vidjećemo kako će biti, da ne budem preambiciozna, ako ne bude medalja, barem da ostvarim plasman.

Sa 19 godina je bez premca među seniorkama na Balkanu, pa od nje uskoro treba očekivati slične rezultate i u još jačoj konkurenciji.

- Još sam juniorka, tek sljedeće godine prelazim u seniorke. Ove godine treba da nastupim i na Evropskom prvenstvu za seniorke do 23 godine. Za onu tamo godinu još nemam nekih konkretnih planova, ali u svakom slučaju biće dosta turnira na kojima ću moći da se pokažem.

Osim zlatnih medalja na seniorskom i juniorskom prvenstvu Balkana, Anđela je ove godine dobila i - indeks.

"Sad sam prva godina na Univerzitetu Donja Gorica. Vidjeću kako ću uspjeti da uskladim treninge i predavanja, ali kad se hoće, sve se može. Nadam se da neće biti problema", zaključuje Anđela Džaković.

Ženski džudo grabi naprijed

Ženski džudo proteklih godina nije imao previše dobrih rezultata, uglavnom je bio u sjenci muškog.

Na dva posljednja Prvenstva Balkana djevojke su, međutim, bile bolje - osim što je Anđela odbranila titulu prvakinje, zlato je ovog puta zasijalo i na grudima Tanje Božović.

"Naravno da sam zadovoljna, baš sam srećna zbog toga što ženski džudo konačno može da parira muškom. Poslije srebrne medalje Srđana Mrvaljevića nijesmo imali neke veće rezultate, ali sada i ženski džudo pokazuje da imamo potencijal za neke veće domete".

Bonus video: