Tuča na ulazu u NP Lovćen, mještani nasrnuli na službenika

Sagovornik "Vijesti" tvrdi da Z.L. već treći put napada istog radnika na rampi, kao i da mu je ranije prijetio pištoljem
231 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 18:13h

Višemjesečni protesti zbog naplate ulaza u Nacionalni park Lovćen, kulminirali su juče fizičkim obračunom mještana i radnika tog nacionalnog parka.

Prema nezvaničnim informacijama, mještani su i juče u nekoliko navrata dolazili do rampe da protestuju, a oko 11 časova dvojica mještana počela su da vrijeđaju radnika V.K.

Jedan od njih, Z.L., potom je, gađao radnika kamenicanma, a nakon što gaje pogodio u nogu, započeta je tuča.

Sagovornik "Vijesti" tvrdi da Z.L. već treći put napada istog radnika na rampi, kao i da mu je ranije prijetio pištoljem.

"Juče su došli i prvo počeli da pljuju, a zatim i vrijeđaju V.K.. Nakon toga Z.L. radnika je gađao kamenicama, a onda su se potukli. V. K. ga je molio da ga ostavi na miru, ali ovaj to nije 'čuo'. Neko je pozvao cetinjskupoliciju koja je došla i obojicu povela u Ispostavu Cetinje da od njih uzme izjave", kazao je sagovornik "Vijesti".

Akteri tuče su, prema informacijama "Vijesti", nakon saslušanja pušteni kući.

U zavisnosti od težine povreda, kvalifikovaće se djelo

Iz cetinjske policije "Vijestima" je potvrđeno da je juče na ulazu u NP Lovćen došlo do tuče između mještana i jednog radnika. Pojasnili su da su i radnik i Z.L. povrijeđni u tuči.

U zavisnosti od težine povreda, kvalifikovaće se djelo.

Mještani Njeguša, Bajica i Bjeloša, koji su vlasnici 64 odsto zemljišta u Nacionalnom parku Lovćen, zahtijevaju od rukovodstva Nacionalnih parkova Crne Gore da se ukine naplata ulaznica za sve vlasnike imanja u sklopu NP Lovćen, da se naplata ulaznica za turiste i posjetioce smanji na minimum, kao i da se mještanima, ali i lokalnoj upravi prijestonice dozvoli uvid u način na koji se novac prihodovan od tih ulaznica troši.

Oni su od NP Lovćen tražili i da u potpunosti uklone naplatne rampe, koje se nalaze na ulazu u park.

"Do rješenja nijesmo mogli doći jer nije bilo kompromisa na drugoj strani, koja je tražila uklanjanje kućice i rampe i da nađemo mjesto na livadama na Ivanovim koritima gdje ćemo naplaćivati ulaz"

Direkcija za saobraćaj, donijela je nalog da se ukolne rampe koje se nalaze na ulazu u Nacionalni park Lovćen, odnosno na javnom-regionalnom putu Cetinje Lovćen.

Iz Nacionalnog parka Lovćen još nijesu reagovali na taj nalog da se rampa na ulazu taj park ukloni.

Nakon podnošenja dvije inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti i rješenja Direkcije za saobraćaj o uklanjanju punkta na regionalnom putu Cetinje-Lovćen, NPCG su podnijeli žalbu drugostepenom organu, pa je na taj način odloženo izvršenje rješenja.

Posljednja inicijativa mještana je ka Inspekciji za državne puteve, koja je donijela rješenje o uklanjanju punkta i saobraćajnog znaka.

"Od početka ponavljam i apelujem da se svi suzdrže, i mještani i nadzornici, od konflikta i sačekaju odluku nadležnih. Ukoliko NPCG nemaju pravo da naplaćuju ulaz, mi to nećemo raditi"

Iz NPCG tvrde da inspekcija nije izvršila nadzor, niti ponudila preduzeću rješenje na potpis.

Iako je donijeta odluka da na godišnjem nivou stanovnici Cetinja, Kolašina, Mojkovca i Žabljaka plate ulaznicu od pet eura, iz Opštine je tražen još liberalniji pristup.

"Izašli smo u susret i niko od porodica koji imaju imanja u NP ne plaća ulaz, čak ni oni koji imaju neku potrebu da odu na njihova imanja. Međutim, pošto su vidjeli da je naš ustupak realan i da se do njega došlo, druga faza razgovora je bila njihov zahtjev za uklanjanje rampi".

"Do rješenja nijesmo mogli doći jer nije bilo kompromisa na drugoj strani, koja je tražila uklanjanje kućice i rampe i da nađemo mjesto na livadama na Ivanovim koritima gdje ćemo naplaćivati ulaz", kazao je Mrdak, nakon posljednje sjednice Upravnog odbora NP.

Mrdak: To je napad na službeno lice

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak kazao je "Vijestima" da ne zna detalje incidenta i da očekuje da će više informacija o verbalnom i fizičkom obračunu između nadzornika i mještanina imati danas.

Dodao je da je nadzornik u NP Lovćen bio isprovociran od strane mještanina, kao i da se radi o napadu na službeno lice na radnom mjestu.

"Od početka ponavljam i apelujem da se svi suzdrže, i mještani i nadzornici, od konflikta i sačekaju odluku nadležnih. Ukoliko NPCG nemaju pravo da naplaćuju ulaz, mi to nećemo raditi", kazao je Mrdak.

Ponovio da radnici na naplatnim punktovima mjesecima rade u nemogućim uslovima, da im je ugrožena bezbjednost i da svakodnevno trpe bijes mještana.

Bonus video: