Japanski umjetnik pobijedio na konkursu Boka Artist Residence

"Svaki dio ove cjeline poseduje terasu sa koje se pruža poseban pogled na more i Bokokotorski zaliv"
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 09:26h

Arhitektonski studio Sinestezia iz Beograda, organizovao je međunarodni arhitektonski konkurs

Japanski arhitekta Tomohiro Hata pobjednik je međunarodnog arhitektonskog konkursa za za idejno rešenje umetničkog naselja Boka Artist Residence u Boki Kotorskoj.

Arhitektonski studio Sinestezia iz Beograda nagradio je arhitektu iz Kobea za rad pod nazivom “Stone Terrace”.

Ovaj krajnji rezultat postignut je ne samo upotrebom kamena, već i strategijom korišćenja izohipsi terena. Prateći njihov tok, autor je kreirao urbanističko rješenje koje odstupa od ortogonalnog, kreirajući organsku i uzbudljivu cjelinu, koja se oslanja na ono što je već prisutno i sasvim prirodno.

Izohipse i prirodan nagib terena, poslužile su i za formiranje osnove svih objekata kao i pješačke staze. Na taj način ostvarena je raznovrsnost objekata, dok je pješačka staza dobila karakter šumskog puta, uvijek nepredvidljivog i zanimljivog za šetnju, piše designed.rs

Stone Terrace

“Osnovna cjelina, namijenjena zajedničkim aktivnostima, je složena slojevita kompozicija. Svaki dio ove cjeline poseduje terasu sa koje se pruža poseban pogled na more i Bokokotorski zaliv. Ovaj prizor je omogućen i iz bazena okruženom vegetacijom, koji takođe prati nagib lokacije.

Glavni objekat, forum i bazen postavljeni u centru lokacije, formirani su na osnovu karakteristika terena. Kućice za individualni smještaj, su zahvaljujući istom pristupu, organski raspoređene stvarajući utisak kao da su prirodan dio okruženja.

Sa pogledom na zaliv, pješačka staza svojim prirodnim tokom, povezuje cijeli prostor ali i prevazilazi ovu funkciju komunikacije predstavljajući dodatan elemenat koji doprinosi interakciji, druženju i susretu posjetilaca.”

Na konkurs koji je organizivan početkom aprila ove godine pristiglo je ukupno 30 radova iz 17 zemalja svijeta. Drugo mjesto osvojio je arhitektonski tim iz Ljubljane, Ziga Misjak, Vesna Lenart, Jana Petković, dok je treće mjesto zauzeo arhitektonski tim sa Tajvana, Kuan-yi Ho, Kuan-chi Feng, Pei-chi Chen, Chun-ren Shih.

Stone Terrace

Članove međunarodnog žirija činili su Colin Fournier dobitnik RIBA 2006, Paul Alezraa direktor Lordculture konsultantske kuće iz Pariza koja razvija programe za kulturne institucije širom sveta, zatim Irene Pascual direktorka Glogau artist rezidensa iz Berlina, Slobodan Popović direktor agencije za razvoj i izgradnju Herceg Novog, Milica Lopičić, arhitekta iz Beograda član upravnog odbora NGO Expeditio iz Crne Gore, Dubravka Sekulić arhitekta i teoretičar iz Beograda, Ana Zatezalo Schenk osnivač Sinestezie i asistent na tehničkom univerzitetu u Berlinu.

Žiri je ocjenjivao radove na osnovu sljedećih kriterijuma:

  • arhitektonsko-oblikovnog rješenja
  • ispunjenja projektno - prostornih i funkcionalnih zahtjeva u odnosu na planirane aktivnosti krajnjih korisnika i uklopljenosti urbanističkog rješenja u postojeće okruženje
  • racionalnost i ekonomičnost predloga
  • upotreba materijala zastupljenih u regionu
  • načela održivog razvoja u cjelini

Galerija

Bonus video: