Izložba koju prate razna nagađanja

Grafike potiču iz kolekcije Nusberga koji je jedan od najvećih kolekcionara suprematizma, a od 2009. godine vodi spor s Taticjanom zbog Maljevičevih radova
0 komentar(a)
Maljevič, Zimski pejzaž, Foto: Paintingdb.com
Maljevič, Zimski pejzaž, Foto: Paintingdb.com
Ažurirano: 18.09.2012. 11:28h

U salama Tretjakovske galerije na Krimskom Valu otvorena je izložba pod nazivom “Biće nas troje” na kojoj su predstavljeni radovi suprematista Kazmira Maljeviča i dva njegova najbliža učenika Nikolaja Sujetina i Ilje Čašnika. Ukupno je izloženo oko sto eksponata, od kojih većina prvi put.

Svi radovi su pozajmljeni iz kolekcije Sepherot Foundacije iz Lihtenštajna. Predstavnik Fonda ne navodi ime vlasnika, ali, kako ocjenjuju ruski mediji, ima razloga pretpostavkama da iza ovog fonda stoji oligarh Aleksandr Smuzikov i da je i kolekciju dobio od Garia Tatincjana, koji se još uvijek sudi sa Lavom Nusbergom oko djela Maljeviča i njegovih učenika.

Ovim priča o Maljeviču postaje zamršenija.

Kao dokaz originalnosti tih slika Nusberg je priložio nalaze eksperta za rusku avangardu Aleksnadre Šatski koja ne sumnja u originalnost

Grafike potiču iz kolekcije Nusberga koji je jedan od najvećih kolekcionara suprematizma, a od 2009. godine vodi spor s Taticjanom zbog Maljevičevih radova. Kako tvrdi Nusberg, on je dao na prodaju 11 Maljevičevih slika, ali novac nikada nije dobio, niti je radove ikada više vidio.

On dalje tvrdi kako je zbog toga bio priunuđen da Tatincjanu proda još 98 radova za 2,6 miliona dolara, premda je njihova cijena najmanje pet miliona.

Tatincjan traži 60 miliona dolara

Slučaj je predat sudu i ove godine desio se obrt. Tatincjan je podnio zahtjev kojim od Nusberga traži 60 miliona dolara! Galerista tvrdi kako mu je Nusberg prodao falsifikovanog Maljeviča, a spor se nalazi pred sudom u Njujorku.

Kolekcionar se pak brani da je slike kupio od Ane Leporske, koja je naslijedila kolekciju 1935. godine. Kao dokaz originalnosti tih slika Nusberg je priložio nalaze eksperta za rusku avangardu Aleksnadre Šatski koja ne sumnja u originalnost.

I tako je u Tretjakovskoj otvorena izložba koju prate razna nagađanja

Međutim, dvije godine ranije, Šatski je došla do sasvim drugačijeg zaključka. Ona je posumnjala kada je primijenila bukvalno-brojčano kodiranje, metodu koju je izumio sam Maljevič radi identifikacije svojih radova.

Ipak, vodeća specijalistkinja Tretjakovske galerije za stvaralaštvo Maljeviča i kustos izložbe “Bilo nas je troje” Tatjana Gorjačova, uopšte ne sumnja u orginalnost izloženih slika. Sama činjenica što se kolekcija Fonda predstavlja u jednoj od vodećih nacionalnih galerija, morala bi sama po sebi biti vjerodostojna potvrda autorsva.

I konačno, teško je povjerovati da bi glavni specijalista za Maljeviča u Tetjakovskoj galeriji kao i njena direktorka Irina Lebedeva, mogli toliko da rizikuju izlažući falsifikate.

I tako je u Tretjakovskoj otvorena izložba koju prate razna nagađanja. Zamršena u mnogim aspektima istorija kolekcije tjera, stručnjake i poznavaoce umjetnosti na sumnju.

Bonus video: