"Ljudožder vegetarijanac" - hrvatski kandidat za Oskara

U konkurenciji su bili filmovi “Cvjetni trg”, “Ćaća”, “Fleke”, “Koko i duhovi”i “Noćni brodovi”
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 10:05h

Film koji je šokirao hrvatsku javnost, “Ljudožder vegetarijanac”, hrvatski je kandidat za Oskara, objavila je HINA.

Hrvatsko društvo filmskih radnika izabralo je film “Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita za predstavnika hrvatske kinematografije u selekcionom procesu za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma, a nominacije za tu prestižnu američku filmsku nagradu objaviće se 15. januara iduće godine.

Šmitov film izabran je za selekciju američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka tajnim glasanjem sedamnaest članova komisije natpolovičnom većinom, odnosno s trinaest glasova, saopštilo je Društvo.

U konkurenciji su bili još “Cvjetni trg” Krsta Papića, “Ćaća” Dalibora Matanića, “Fleke” Alda Tardozzija, “Koko i duhovi” Daniela Kušana i “Noćni brodovi” Igora Mirkovića.

Medicinski horor o korumpiranim ginekolozima i istinitim dogadajima iz hrvatskih bolnica koji ce šokirati javnost

Drago mi je da je film izabrala struka, kolege koji najviše znaju o filmu, rekao je Branko Šmit za Hinu, najavivši da će se u kampanju filma uoči dodjele Oskara krenuti nakon što HAVC odobri novac koji se dodjeljuje za tu namjenu.

Savremena mračna priča

U narednom periodu film će imati vrlo živu festivalsku promociju, kako kaže Šmit, rasprodan je za cijelu jesen i “ide kao lud”.

Ovog mjeseca će gostovati na festivalu “Raindance” u Londonu, potom u Hamburg, u novembru će se prikazati u Hagu, a u decembru na festivalima u Kotbusu i Kairu.

“Ljudožder vegetarijanac”, snimljen u produkciji “Tele filma”, savremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu koji svoje ambicije ostvaruje uz pomoć zagrebačkog podzemlja. Riječ je o adaptaciji romana Ive Balenovića sa kojim je Šmit sarađivao i na prethodnom filmu ”Metastaze”.

Opis: Medicinski horor o korumpiranim ginekolozima i istinitim dogadajima iz hrvatskih bolnica koji ce šokirati javnost.

Glavni lik, beskrupulozni mladi ginekolog Babić (Rene Bitorajac), oličenje je svega lošeg u društvu

Mafijaški poslovi

Film prikazuje dešavanje u neimenovanoj zagrebačkoj klinici koja postaje poprište pogrešnih dijagnoza, falsifikovanja podataka, korupcije, seksualnih afera i ponižavajuceg odnosa prema pacijentima i kolegama.

Glavni lik, beskrupulozni mladi ginekolog Babić (Rene Bitorajac), oličenje je svega lošeg u društvu. Duboko je uvučen u mafijaške poslove, slobodno vrijeme ispunjeno mu je drogom i prostitutkama, a agresiju ispucava mlateći po bubnjevima i pumpajući mišiće u teretani.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio je, između ostalih, Zlatne arene za režiju, te za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac) te nagrade domaće i međunarodne kritike, a bio je uvršten i u službenu konkurenciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Ovogodišnja, 85. dodjela Oskara, održaće se u Holivudu 24. februara.

Galerija

Bonus video: