Tu smo, gdje smo

"Svakako treba uraditi duboku analizu, ne samo ovog rezultata, nego i kompletne ženske odbojke, i probati da izvučemo pouke za sljedeću akciju", kaže selektor Vladimir Racković
58 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkašice Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkašice Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 18.09.2012. 18:37h

Crnogorske odbojkašice našle su se u društvu Švedske i Portugala, koje su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Švajcarskoj i Njemačkoj završile bez pobjede i osvojenog seta.

To dovoljno govori gdje se trenutno nalazi crnogorska ženska reprezentativna odbojka (i klupska je na istom nivou kada je evropska scena u pitanju), iako popularnost ženske odbojke u Crnoj Gori raste iz godinu u godinu – na samom začelju evropske odbojke.

Masovnost (u Prvoj ligi igra devet klubova, više nego u muškoj eliti) do sada, međutim, ne daje rezultat u reprezentaciji. A u ovoj posljednjoj akciji je potrošeno oko 25 hiljada eura za pripreme i putovanja, što nije mali izdatak za Odbojkaški savez Crne Gore, naprotiv...

U konkurenciji Belgije, Francuske i Slovenije, na kvalifikacionim turnirima u Mariboru i Kortrijku, izabranice Vladimira Rackovića su samo jednom bile blizu da osvoje set, u prvom setu prvog meča drugog turnira protiv Slovenije, kada su set izgubile na razliku (27:25).

Zahvaljujući tom setu, kao i trećem protiv Slovenije u istom meču (osvojile 22 poena), kao i prvom protiv Francuske u drugom meču (22), „crvene“ su prosječno osvajale 14 poena po setu.

Da nije bilo ta tri seta, u kojima su jedini put prebacile 20. poen, prosjek bi bio još slabiji, a u dva navrata su ostale ispod 10 poena, u Mariboru protiv Francuske (6 poena) i u Kortrijku protiv Belgije (5).

"Kvalifikacije ne mogu biti nikako uspješne kada od šest utakmica nismo osvojili ni set. Znali smo otprilike šta možemo očekivati na ovim turnirima, ali smo isto tako očekivali da ćemo ostvariti neku pobjedu", kaže selektor Racković, inače i trener šampionskog tima Budućnost Zetatransa.

Istini za volju, ni pripreme za ove kvalifikacije nijesu išle kako treba zbog personalnih razloga, odnosno povreda i bolesti.

Uz dozvolu stručnog štaba, najbolja igračica Tanja Bokan je do 3. septembra, odnosno do tri dana prije početka kvalifikacija trenirala u svom klubu (francuskom Miluzu), zbog problema sa ramenom kompletne pripreme je propustila Ksenija Ivanović, a zbog obaveza na poslu (!?) tek 3. septembra se priključila i Marija Milović, kapitenka Luke Bar, koja je, međutim, u kvalifikacijama obnovila i povredu koljena.

Iako je prošla kompletne pripreme, zbog zdravstvenih problema libero Marina Šušter nije odigrala nijedan meč, probleme sa povredom kvadricepsa imala je i Bokan...

"Mnogo pehova smo imali tokom priprema. Nijesmo bili kompletni tokom priprema, a onda zbog povreda i nismo uspjeli tokom utakmica da budemo u najjačem sastavu. Naravno, to nije alibi za postignuti rezultat. Svakako treba uraditi duboku analizu, ne samo ovog rezultata, nego i kompletne ženske odbojke, i probati da izvučemo pouke za sljedeću akciju", dodao je Racković.

Bonus video: