Kosovska policija čeka potjernicu da reaguje

Crnogorska policija će takođe postupiti po potjernici za Keljmendijem ako ona stigne posredstvom Interpola
219 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 09:01h

Crvena potjernica Interpola za Naserom Keljmendijem će biti raspisana danas, javili su juče bosanski mediji.

Kosovska policija će reagovati u slučaju da protiv Keljmendija bude podignuta optužnica ili raspisana poternica, kazao je juče “Tanjugu” ministar policije Bajram Redžepi.

"To je sve što mogu u ovom trenutku da kažem. Ako bude podignuta optužnica ili raspisana potjernica mi ćemo reagovati", kazao je Redžepi za “Tanjug”, ocijenivši da je riječ o "veoma osjetljivom slučaju".

On, međutim, nije htio ni da potvrdi, ali ni da demantuje da li se Keljmendi u ovom trenutku nalazi u svom rodnom gradu - Peći.

Crnogorska policija će takođe postupiti po potjernici za Keljmendijem ako ona stigne posredstvom Interpola, rekao je prije dva dana “Vijestima” pomoćnik direktora Uprave policije Vojislav Marković.

Kosovski mediji proteklih dana rijetko su se bavili akcijom Lutka, uglavnom prenoseći pisanje drugih medija. Ali, nakon objavljivanja informacije da se Keljmendi možda sklonio u Peć, pojedini kosovski mediji istakli su činjenicu da za njim još nije raspisana Interpolova crvena potjernica.

Interesantno je da sagovornici lista “Naša Preševa” potragu za Keljmendijem povezuju i sa njegovom "političkom aktivnošću" u Crnoj Gori i na Kosovu, prenijelo je “Oslobođenje.ba”.

Pored toga, prema pisanju medija koji prenose podatke Interpola, Keljmendi je član kriminalne grupe koju vodi Ramuš Haradinaj (sumnjiči se za ratne zločine). Keljmendi je odgovoran za organizaciju transporta droge i opijata iz Albanije do ostatka evropskog kontinenta.

Prema pisanju medija koji prenose podatke Interpola, Keljmendi je član kriminalne grupe koju vodi Ramuš Haradinaj

S tim u vezi, sagovornici lista “Naša Preševa” navode da im je razumljivo što su pojedini mediji, bučni u vezi s Keljmendijem, te smatraju da Interpol neće hapsiti ljude ukoliko ih se traži zbog političkih ili rasnih razloga. Drugi prištinski mediji navode da bi u slučaju raspisivanja potjernice za Keljmendijem, njegovo izručenje BiH bilo komplikovano, jer Kosovo nema potpisan ugovor o izručenju sa tom državom.

Međutim, SIPA za Keljmendijem traga ne zbog političkih razloga, nego zato što je prikupila dokaze da je zajedno sa Muhamedom Ali Gašijem naručio likvidaciju Ramiza Delalića Ćele i za taj posao platio 200.000 eura, piše u tekstu “Oslobođenja”.

“Keljmendi i Muhamed Ali Gaši su posredstvom njihovih poznanika Ljubiše Buhe zvanog Čume i Milovana Jeremića iz Šapca angažovali ubice koje su pripadale šabačkoj grupi. Tu grupu je predvodio Milan Ostojić Sandokan (trenutno u istražnom pritvoru u Srbiji) i Andrija Gavrilović Gusan. Treba dodati da je šabačka grupa sarađivala sa ljudima Darka Eleza, koji su pohapšeni u nedavnoj akciji “Lutka” i koji su Šapčanima nerijetko pružali "logističku podršku" kada bi boravili u BiH”, navedeno je u tekstu bosanskog medija.

Galerija

Bonus video: