Crnogorka šefica bande u Bariju

Italijanska policija u potrazi za državljankom Crne Gore, za koju vjeruju da je trgovala ukradenim nakitom
291 pregleda 15 komentar(a)
kradljivica, Foto: Shutterstock
kradljivica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2012. 13:14h

Italijanska policija je u potrazi za državljankom Crne Gore, za koju područno odjeljenje Direkcije za borbu protiv mafije (DDA) u Bariju vjeruje da je jedna od šefica nedavno raskrinkane bande lopova i preprodavaca nakita.

Od ukupno 11 članova bande za kojima je DDA izdala potjernicu, jedino je crnogorska državljanka uspjela da izbjegne hapšenje. Među uhapšenima su vlasnici dvaju zlatara u centru Barija, četiri državljanina Gruzije, koji su bili počinioci pljački i nekoliko Italijana zaduženih za posredovanje.

U operaciji koja je rezultat istrage koja je počela u proljeće 2011, oduzeto je oko 50 kilograma zlata i srebra u formi nakita i poluga.

“Vijestima” je iz policije u Bariju saopšteno da se radi o ženskoj osobi koja je porijeklom iz Crne Gore.

Italijanska policija nije željela da objavi ime odbjegle Crnogorke, “da ne bi narušili dalju istragu”.

Oni su naveli da nije isključeno da je ona napustila Italiju i pobjegla u Crnu Goru, iako za njom još traje potraga na području Italije. Prema nalazima dosadašnje istrage nema indikacija da je ova grupa švercovala nakit preko granice, saopštili su “Vijestima” iz policije u Bariju.

Policija je navela da nije isključeno da je ona napustila Italiju i pobjegla u Crnu Goru, iako za njom još traje potraga na području Italije

Prema optužnici, zadatak Crnogorke je prema bio recikliranje ukradenog zlata i srebra od krađa koje su obavljali Gruzijci. Ona je zajedno sa uhapšenim Italijanom Nikolom de Matija (49) predstavljala šeficu jednog od ukupno dva distributivna ogranka bande.

Neimenovana Crnogorka je bila zadužena za direktan kontakt sa gruzijskim lopovima, od kojih je otkupljivala nakit, zatim ga reciklirala stapajući ga u poluge. Drugi ogranak bande, predvođen takođe od strane ženske osobe, Italijanke Mime Kolajani (48) i njenog sina, bio je zadužen za preprodaju nakita na veliko u okolini grada Kazerta, nadomak Napulja.

Policija imala posla

Zahvaljujući telefonskim i ambijentalnim prisluškivanjima, italijanska policija uspjela je da raskrinka ovu bandu, koja je proteklih mjeseci obavila desetine pljački po kućama i stanovima u Bariju i brojnim drugim opštinama u regiji Pulja. Nakit ukraden po privatnim kućama završavao bi u rukama vlasnika zlatara. Istraga je započeta na proljeće 2011. godine.

Glavni državni tužilac u Bariju Antonio Laudati, i šef policije u Bariju Domeniko Pinzelo predstavili su javnosti detalje operacije podvlačeći fenomen sve učestalije saradnje kriminalnih grupacija iz Pulje sa kriminalcima iz inostranstva. O ozbiljnosti problema svjedoči i nedavni apel gradonačelnika Barija Mikelea Emilijana, koji je ukazao na učestalost slučajeva u kojima su zlatare povezane sa pljačkašima od kojih otkupljuju ukradeni nakit. Emilijano je istakao da je neophodno pooštriti kontrole i pravila djelovanja firmi koje otkupljuju zlato i na taj spriječiti širenje njihovog kriminalnog dejstva.

Raskrinkavanje bande u Bariju nije najveći slučaj konfiskovanja ukradenog nakita ove sedmice. U ponedjeljak je u luci u Napulju konfiskovano vozilo sa 400 kilograma srebra i 20 kilograma zlata u vidu poluga i pojedinačnog nakita, dospjelo sa Sicilije.

Ovom prilikom uhapšene su četiri osobe italijanske državnosti. Radi se o trgovcima na ilegalnom tržištu zlata i srebra, koji su se nadali da će izbjeći kontroli putujući u momentu u kojem je veliki promet ljudi i robe u napuljskoj luci. Prema pisanju napuljskog izdanja lista “Korijere del Mezođorno”, zlato i srebro bili su namijenjeni za prodaju na ilegalnom tržištu u Napulju, na kojem zarađuju i vlasnici regularnih zlatara, omogućujući sebi znatno veći profit otkupom puno jeftinije, ukradene, sirovine. Za sada nema informacija o eventualnoj povezanosti slučajeva u Bariju i Napulju.

Učestale pljačke nakita

Pljačke nakita su prilično učestale na čitavoj teritoriji Italije. Nisu rijetkost čak ni u mirnijim gradovima kao što je Firenca, gdje su “Vijesti” razgovarale sa 30-godišnjom Crnogorkom koja je na jesen prošle godine i sama bila žrtva jedne od ovakvih krađa.

Njen iznajmljeni stan u centru Firence obijen je usred dana, u ranim popodnevnim časovima, a zanimljivo je da su lopovi iz stana odnijeli nakit, firmirane naočare, i keš, ali ne i dva laptop kompjutera marke tošiba.

Žrtva pljačke je rekla “Vijestima” da je bila “užasno iziritirana stavom policije”, koja je odbila da izvrši uvid na licu mjesta, pozvavši je da ona dođe u stanicu radi izrade zapisnika. “Takođe su mi (telefonom) rekli da su takve krađe česte po Firenci i da ne očekujem puno”, rekla je žrtva pljačke čiji su počinioci do danas nepoznati.

Bonus video: