Ništa od baraža, Crna Gora poražena od Finske

Izabranici Ivana Joksimovića su na kraju i poraženi od Finske sa 3:2 (25:18, 21:25, 25:21, 27:29, 15:8), pa su morali da se zadovolje tek trećim mjestom u kvalifikacionoj grupi D.
6 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 16.09.2012. 17:50h

Finska nije bila za vađenje. Nakon poraza od Grčke i Rumunije (sa po 3:2), a posebno poslije pobjede Grčke u posljednjem kolu nad Rumunijom, crnogorskim odbojkašima trebala je pobjeda protiv domaćina drugog kvalifikacionog turnira od barem 3:1 da bi izborili drugo mjesto i baraž za Evropsko prvenstvo.

Od toga nije bilo ništa, izabranici Ivana Joksimovića su na kraju poraženi i od Finske sa 3:2, pa su morali da se zadovolje tek trećim mjestom u kvalifikacionoj grupi D, sa devet bodova.

Kao prvoplasirana, sa 14 bodova, Finska ide direktno na EP u Poljskoj i Danskoj, dok će drugoplasirana Grčka (deset bodova) igrati u baražu sa Belgijom, drugoplasiranom selekcijom i grupe B.

Rumunija je posljednja sa tri boda, od čega dva protiv Crne Gore, koji su Ćulafića i drugove na kraju i koštali plasmana u baraž.

Bilans od tri poraza na turniru u Vanti je ispod očekivanja, nakon što je prvi turnir u grčkoj Trikali okončan sa dvije pobjede u tri meča i obećavajućih šest bodova, koji su davali nadu i za prvo mjesto. Međutim, svega tri boda u naredna tri meča pokvarili su utisak.

Za konačan iskorak u evropskoj odbojci falilo je malo, ili možda puno. Kada se tri meča izgube sa 3:2, od čega dva protiv ekipa koje su na istom nivou (Grčka, Rumunija), onda u pitanju ne može biti samo faktor sreće, odnosno nesreće. Za uspjeh su potrebni jak karakter i psiha, što je, čini se ovoga puta falilo, jer igrački kvaliteti ekipe, barem za ovaj nivo, nijesu sporni…

Pošto što su uspjeli da dobiju drugi set i izjednače na 1:1 (prelomili su ga na 20:17), nakon lako izgubljenog prvog seta (u kojem su vodili do 9:8, a onda je Finska serijom 5:0 sve preokrenula), odluka je pala u trećem setu, u kojem “crveni” od starta nijesu uspjeli da pariraju Fincima.

U četvrtom setu je Joksimović bio primoran da mijenja tehničara zbog povrede Sima Dabovića (skočni zglob), pa je ušao Ivan Bošković i završio meč uz startere, primače servisa Marka Bojića i Aleksandra Milivojevića, srednje blokere Luke Šuljagića i Milana Markovića, korektora Miloša Ćulafića, te libera Ivana Rašovića. U igru su ulazili još samo Gojko Ćuk (u drugom i četvrtom setu) i Balša Radunović (u četvrtom).

Rezultatski rasterećena, Crna Gora je uspjela da na razliku dobije četvrti set (Bošković i Milivojević su blokovima osvojili 28. i 29. poen), u kojem su domaćini imali i jednu meč loptu na 26:25. U petom, međutim, dileme nije bilo, sa dva uzastopna poena Finska je na promjeni strana vodila 8:5, a sa još četiri uzastopna poena je na 13:7 otklonila sve dileme…

Pored Finske, direktan plasman na EP iz ostalih grupa obezbijedile su još Bjelorusija, Holandija, Češka, Njemačka i Francuska. U baražu će igrati Hrvatska – Slovenija, Grčka – Belgija i Turska – Letonija.

Plasmanom na prethodnom EP, vizu za sljedeći šampionat Starog kontinenta imaju i Srbija, Italija, Rusija, Slovačka i Bugarska, pored domaćina Poljske i Danske.

Bošković: Nismo danas izgubili drugo mjesto

“Protiv Finske smo imali najteži zadatak, jer smo morali da dobijemo 3:0 ili 3:1. Svi smo pružili maksimum da bi to i uradili, ali nijesmo uspjeli. Međutim, mislim da mi nismo u ovom meču izgubili drugo mjesto, već u na mečevima sa Rumunima i Grcima. Takođe mislim da nikada nismo bili ovako blizu bili da se kvalifikujemo makar u baraž. Ostaje veliki žal za propuštenom prilikom, ali moramo da izvučemo pouke iz ovoga i nastavimo dalje, jer se vidi da možemo da igramo sa svima”, rekao je za “Vijesti” tehničar Ivan Bošković.

Crna Gora – Finska 2:3 (18:25, 25:21, 21:25, 29:27, 8:15)

Vanta - Dvorana „Energija”. Gledalaca: 1.000. Sudije: Kup (Estonija) i Kaber (Danska). Poeni iz napada: Crna Gora 50, Finska 62. Poeni iz bloka: Crna Gora 19, Finska 15. Poeni iz servisa: Crna Gora 6, Finska 13. Greške: Crna Gora 36, Finska 31.

Crna Gora: Minić, BOJIĆ 15, Ćuk, Bošković 2, RAŠOVIĆ (libero), Đukić, DABOVIĆ 6, Radunović, MILIVOJEVIĆ 16, ŠULJAGIĆ 2, MARKOVIĆ 10, ĆULAFIĆ 24.

Finska: Tervaporti 1, ESKO 7, Siltala, HIETAINEN 18, Palokangas, MANTILA (libero), KUNARI 21, MIKO OIVANEN 19, ŠUMOV 10, MATI OIVANEN 13, Ojansivu 1, Lehtonen.

Bonus video: