37. po redu

"AS pik" otvara Mojkovačku filmsku jesen

Filmove je selektovao Rodoljub Ćorić, inače direktor mojkovačkog Centra za kulturu
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 14:52h

Film Draška Đurovića "AS pik", otvoriće 37. Mojkovačka filmska jesen Festival glumca istog govornog područja.

Manifestacija će trajati do 23. septembra, a okončaće se dodjelom nagrada za najbolje glavne i epizodne, muške i ženske uloge. O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani žiri u sastavu Petar Strugar, Moamer Kasumović i Milica Ristić. Prema najavi organizatora u okviru manifestacije biće prikazano još šet ostvarenja.

U utorak je na programu "Smrt čovjeka na Balkanu" u režiji Miroslava Momčilovića (Srbija), sljedećeg dana "7X7", hrvatske rediteljke Irene Škorić, u četvrtak je "Zverinjak" Marka Novakovića (Srbija), zatim u petak "Šešir profesora Koste Vujića", u režiji Zdravka Šotre (Srbija), u subotu nagrađivani film Aide Begić (Bosna i Hercegovina) "Djeca", a posljednje festivalske večeri biće prikazan film "Parada", Srđana Dragojevića (Srbija).

Filmove je selektovao Rodoljub Ćorić, inače direktor mojkovačkog Centra za kulturu, koji je za "Vijesti" kazao da je Mojkovačka filmska jesen, tzv. Festival glumca, jer se nagrade dodjeljuju za najbolje i epizodne muške i ženske uloge.

"Visina nagrade je recimo kao na Sarajevskom festivalu, tako da je naš festival, i na ovaj način, posljednjih godina i te kako vratio stari sjaj. Ako podsjetim da je ovogodišnja Mojkovačka filmska jesen 37. po redu, reći ću dovoljno o tradiciji ali i značaju. To je jedan od najstarijih filmskih festivala regiona" rekao je Ćorić, koji je napomenuo da supokrovitelji festivala Ministarstvo kulture i Opština Mojkovac, u 80 odsto od ukupnog budžeta, te da ostatak prihoduju od ulaznica i rijetko sponzora.

Iz Momčilovićevog "Smrt čoveka na Balkanu"

"Očigledno nijesmo atraktivno područje mobilnim operaterima, bankama i sl. Tako da se uglavnom oslanjamo na lokalnu samoupravu i državu koje cijene značaj ove manifestacije na pravi način. Potreban budžet iznosi oko 35.000 eura. Opština i Ministarstvo zajedno pomognu sa iznosom od 28.000" izjavio je Ćorić.

"Najveća novina je da je naš festival povratio stari sjaj, jer je godinama unazad bio pretvoren u običnu smotru filmova, a nekada je to bila prestižna filmska manifestacija, koja je nazivana "mala Pula". Nekada su filmovi poslije festivala u Puli prikazivani u Mojkovcu, pa dalje".

"Tako da sam i lično ponosan na taj pečat koji smo „udarili" posljednjih godina i u naš grad vratili najbolje od sedme umjetnosti sa prostora koji je nekada sačinjavala bivša nam država. Planiramo dogodine da to proširimo na kratku ili dokumentamu formu, ali o tom-potom. Najznačajnije je da se zadnjih godina o našem festivalu priča, a brojni glumci nestrpljivo iščekuju da mu se vrate u septembarskim festivalskim danima" zaključio je Ćorić.

Crnogorska produkcija

Ćorić ističe zadovoljstvo povodom prisustva cmogorske kinematografije na festivalu.

"Ono što me lično raduje kao kultumog poslenika je da u posljednje dvije godine imamo cmogorske filmove, kojima sada već po tradiciji otvaramo festival.

Ovogodišnja produkcija govornog područja čiji jezik vrlo dobro razumijemo čini se odavno nije bila bogatija. Volio bih da se taj trend nastavi jer bogata produkcija uvijek mora dati neki dobar film"kazao je Ćorić.