Nagrada "Živko Nikolić" za film "Šun Li i pjesnik"

Nagrada za najbolju fotografiju „Princeza Ksenija“ pripala je Juretu Verovšeku, direktoru fotografije u filmu Nemanje Bečanovića „Posljednje poglavlje“
103 pregleda 2 komentar(a)
Šun li i pjesnik, Rade Šerbedžija, Foto: Fedeora.eu
Šun li i pjesnik, Rade Šerbedžija, Foto: Fedeora.eu
Ažurirano: 17.09.2012. 10:03h

Nagradu “Živko Nikolić” za najbolji film Prvog Montenegro film festivala Mediterana MOFFEM, osvojio je film „Šun Li i pjesnik“, italijanskog reditelja Andree Segrea, u kojem jednu od glavnih uloga tumači poznati hrvatski glumac Rade Šerbedžija.

Međunarodni žiri obrazložio je da je nagrada dodijeljena za lirski, ali ne i melodramatski prikaz odnosa dvoje marginalaca u italijanskom društvu koje može biti shvaćeno i kao metafora društva u cjelini.

Nagrada za najbolju fotografiju „Princeza Ksenija“ pripala je Juretu Verovšeku, direktoru fotografije u filmu Nemanje Bečanovića „Posljednje poglavlje“ u kome je, kako stoji u obrazloženju odluke, fotografija jedna od ključnih komponenti u formiranju vrlo sugestivne atmosfere i slike svijeta koji dovodi u konflikt urbano i primordijalno.

Specijalna nagrada festival “Meduza” dodijeljena je poznatom beogradskom dokumentaristi Igoru Toholju.

Šest filmova u konkurenciji

U konkurenciji je bilo šest filmova, i to “Arheo”, autora Jana Cvitkovića, “Posljednje poglavlje”, autora Nemanje Bečanovića, “Sveti motori”, Leosa Karaksa, “Kruha i igara”, Klemena Dvornika i “Mali bog ljubavi”, Željka Sošića i “Šun Li pjesnik”, Andrea Segre.

Pokrovitelji nagrada u iznosu od po tri hiljade eura su podgorička kompanija “Plantaže 13. jul” i Fondacija “Petrović Njegoš”

Filmove je ocjenjivao stručni nezavisni žiri u sastavu: švedska filmska kritičarka i novinarka Eva Af Geijerstam, hrvatski filmski kritičar i filmolog Bruno Kragić i norveška filmska kritičarka Ojvor Dalan.

Nagradu “Živko Nikolić” na ceremoniji zatvaranja festivala uručio je reditelj Petar Nikolić, sin čuvenog crnogorskog filmskog stvaraoca, a nagradu “Princeza Ksenija” princeza Altinaj Petrović.

Pokrovitelji nagrada u iznosu od po tri hiljade eura su podgorička kompanija “Plantaže 13. jul” i Fondacija “Petrović Njegoš”.

Organizatori festivala su MOFFEM i Kulturni centar “Nikola Đurković”.

Bonus video: