Kruška - čudesno skladište vitamina

Neprikosnovenom se smatra stara engleska sorta viljamovka, uzgojena 1796. Mnoge su se korisne supstance smjestile u krušku
1547 pregleda 7 komentar(a)
kruška, Foto: Shutterstock
kruška, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2012. 11:11h

Na top listi ovog mjeseca kruške su pri samom vrhu. Homer ih je u Odiseji nazvao darom bogova. Za vrijeme Luja XIV smatrane su luksuznim voćem. Porijeklom su iz zapadne Azije; ovdje se zna za krušku oko 3000 godina. Moguće je da potiče još iz kamenog doba.

Latinski naziv je Pyrus communis. Spadaju u porodicu ruža, rođake su im jabuke i dunje. Od 18. vijeka, kruška postaje sočnija i nešto mekša zahvaljujući kultivisanju. Više je vrsta, različitih oblika, veličina, boja i ukusa.

Ipak, neprikosnovenom se smatra stara engleska sorta viljamovka, uzgojena 1796. godine. Mnoge su se korisne supstance smjestile u krušku. Vitamini: A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B9 (folna kiselina), C, E, K. Minerali: bakar, bor, fosfor, kalijum; manje kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, mangana, fluora.

Bor pomaže organizmu da zadrži kalcijum, čime se sprečava ili usporava osteoporoza. Duet vitamina C i bakra ima odlično antioksidativno, pa tako i antikancerogeno dejstvo.

Trio beta karotin, vitamin E i vitamin C imaju zavidan antioksidativni efekat koji štiti kožu od starenja (u prevodu anti age). Antioksidansi su vrlo bitni za jačanje imunog sistema, kao i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kada kažemo pektin, obično prvo pomislimo na jabuku, a u stvari ga kruška ima više! On djeluje povoljno na snižavanje holesterola, kao diuretik i ima blag laksativni efekat.

Dijetna vlakna u saradnji sa bakrom pomažu rad debelog crijeva i tako sprečavaju konstipaciju (tvrdu stolicu); time štite zdravlje debelog crijeva i smanjuju rizik od pojave raka.

Kruška sadrži i sorbitol (polivalentni alkohol), što je čini poželjnom za njegu zuba. Sto grama kruške ima vrlo malo kalorija, dosta dijetnih vlakana rastvorljivih u vodi i najviše vode, zato je dobrodošla u dijetalnoj ishrani.

Zahvaljujući velikoj količini glukoze i fruktoze, brzo otklanja glad i daje snagu i potrebnu energiju.

U kožici su smješteni mnogi hranljivi sastojci, pa treba jesti sve. Za osobe sa probavnim problemima dobre su kruške sa tankom i mekom korom.

Spada u hipoalergenu hranu, tako da je to jedna od prvih voćki koja se posluži bebi koja tek ulazi u svijet gastronomije.

Predlog za doručak ili užinu: isjeckane kruške, narendani đumbir i kašičicu meda dodajte u kašu od prosa. Postoji jedna podjela gojaznosti prema rasporedu masnog tkiva na tip kruške i tip jabuke.

Obje voćke su naše dobre, domaće i široko rasprostranjene. Ne budite ni kruška ni jabuka tip, budite tipovi koji jedu kruške i jabuke!

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: