CRVENA LISTA

Redžepi: Čekamo potjernicu za Keljmendija

Keljmendi se nalazi u svojoj kući u Peći u Ulici Adema Jašarija u strogom centru grada, objavio je juče portal "Express" sa Kosova
55 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 18:49h

Kosovska policija će reagovati u slučaju da protiv Nasera Keljmendija bude podignuta optužnica ili raspisana poternica, kaže ministar policije Bajram Redžepi.

"To je sve što mogu u ovom trenutku da kažem. Ako bude podignuta optužnica ili raspisana potjernica mi ćemo reagovati", kazao je Redžepi ocijenivši da je riječ o "veoma osjetljivom slučaju".

On, međutim, nije htio ni da potvrdi, ali ni da demantuje da li se Keljmendi u ovom trenutku nalazi u svom rodnom gradu - Peći.

Čeka se potjernica

Crnogorska policija će postupiti po potjernici za Naserom Keljmendijem ako ona stigne posredstvom Interpola, rekao je “Vijestima” pomoćnik direktora Uprave policije Vojislav Marković.

“Potjernica nije stigla do Uprave policije. Nadležni organi u BiH treba prvo da proslijede zahtjev Centralnom birou Interpola u Lionu, a onda tek nakon što se svi elementi i procedure završe, zahtjev se iz Liona, prosljeđuje drugim državama”, rekao je sinoć Marković, pomoćnik za Sektor kriminalističke policije.

Na pitanje novinara ima li novih informacija o skrivanju Keljmendija, on je saopštio da je “Uprava policije ranije dala svoj zvanični stav i obavijestila javnost o svojim saznanjima, tako da u ovom trenutku nema ništa novo što bi se moglo saopštiti povodom tog slučaja”. Policija je saopštila da je Keljmendi napustio Crnu Goru 10. septembra prema Kosovu.

“Ukoliko Interpol Podgorica dobije zahtjev. Normalno da će Uprava policije postupati po potjernici u svim linijama rada”, rekao je Marković.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je juče beogradskom “Blicu” da će Sud BiH i Interpol, u toku jučerašnjeg dana, raspisati potjernice za više osoba, među kojima je i Keljmendi.

Do zaključenja broja “Vijesti” nije bilo moguće provjeriti da li je to juče urađeno.

Keljmendi se nalazi u svojoj kući u Peći u Ulici Adema Jašarija u strogom centru grada, objavio je juče portal "Express" sa Kosova.

Mediji navode da je ta ulica u strogom centru Peći i da je od prije dva dana zabranjeno područje u koje mogu ući samo odabrani članovi Kelmendijeve porodice.

“Klix.ba” navodi da je prema tvrdnji pripadnika Kosovske policijske službe, Keljmendi prije tri noći viđen kako u crnom džipu ulazi u ulicu u kojoj su ga sačekali njegovi rođaci, navodni članovi narkoklana - Redžep Keljmendi, poznat po nadimku Džeko, Šefket Keljmendi, Jusuf Keljmendi, Bećir Keljmendi, Valdet Keljmendi, Kastriot i Artan Keljmendi.

Agencija Srna objavila je i izjavu pripadnika kosovske policije iz Vitomirice kod Peći:

"Niko od pripadnika kosovske ili te međunarodne policije nije pokušao da uđe u zabranjeno područje. Ko je lud da se igra glavom", kazao je neimenovani izvor.

Policija na Kosovu, kako je objavio kosovski dnevnik “Koha ditore” nema razloga da djeluje i uhapsi Keljmendija.

"Nema međunarodne potjernice za Keljmendijem, pa policija nema zašto djelovati", rekao je sagovornik “Koha ditore”.

Objasnio je da će, i ako se izda potjernica preko Interpola, izručenje biti komplikovano, pošto Kosovo i Bosna i Hercegovina nemaju ugovor o međusobnom izručenju. BiH nije priznala nezavisnost Kosova.

Određen jednomjesečni pritvor uhapšenim

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za 18 osoba uhapšenih tokom opsežne policijske akcije "Lutka" koja je u srijedu sprovedena na prostoru Republike Srpske i Federcije BiH. Osumnjičeni se terete za organizovani kriminal, neovlašćeni promet narkoticima i pranje novca.

Jednomesečni pritvor određen je Bojanu Cvijanu, Benelu Doriću, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Seadu Roboviću, Edinu Ahmetspahiću, Ljubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Nerminu Tahiroviću, Elviri Kajević, Azemu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Admiru Ahmetspahiću, Draganu Vujičiću, Vladanu Paradžiji, Draganu Jeftoviću, Benjaminu Haliloviću i Draganu Obućini.

Pritvor može da traje do 12. oktobra. Tužilaštvo BiH je pritvor tražilo zbog procjene da postoji mogućnost bjekstva, opasnosti uticaja na svjedoke i prikrivanja dokaza, kao i uznemiravanja stanovništva BiH, prenijele su “Nezavisne novine”.

Galerija