Roditelji djevojčice koju je napao duševni bolesnik traže 100 hiljada eura odštete

"On joj je prišao, a zatim je rukom uhvatio za njenu ruku i nožem, koji je imao sječivo 15 centimetara, dva puta ubo u leđa, nanoseći joj tešku tjelesnu povredu"
237 pregleda 17 komentar(a)
sijaric, Foto: Luka Zeković
sijaric, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.09.2012. 16:18h

Zlatko i Dragana Bulatović, roditelji maloljetne M. B., traže da im se, na ime naknade nematerijalne štete, isplati 100.000 eura, zato što je duševni bolesnik teško ranio njihovo jedanaestogodišnje dijete.

Bulatovići su Osnovnom sudu u Podgorici tužbu podnijeli protiv napadača Ferida Sijarića, Uprave policije - Područne jedinice Podgorica i Kliničko centra Podgorica.

Za Sijarića je u krivičnom postupku utvrđeno da je osoba koja boluje od trajnog duševnog poremećaja - paranoidne psihoze, teške duševne bolesti promjenljivog i nepredvidljivog toka. Porodica Bulatović smatra da je policiji i ljekarima KC -a u više navrata Sijarić prijavljivan kao moguća prijetnja za komšiluk.

"Tim prijavama policija nije davala na značaju, čime je prekršila svoju zakonsku obavezu da postupi po podnijetim prijavama svih komšija. Težina propusta policije ogleda se pogotovo u tome što su prijave protiv Sijarića bile učestale, te zbog toga što se na osnovu jednog jedinog usmenog razgovora sa Sijarićem moglo lako zaključiti da je u pitanju potpuno nestabilna osoba, opasna po sebe i okolinu. Takođe postoji odgovornost KC Podgorica i to je više nego očigledno. Sijarić je u više navrata zbog ozbiljnih psihičkih problema liječen u KC-u Podgorica, pa je neopravdano otpuštan na kućno liječenje i kao neuračunljiva osoba prepušten sam sebi", piše u tužbenom zahtjevu.

Punomoćnik tužioca, advokat Zdravko Radošić, predložio je da Osnovni sud donese presudu kojom će se usvojiti tužbeni zahtjev i obavezati tužene da solidarno, na ime naknade nematerijalne štete, porodici Bulatović isplate 100.000 eura u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.

Radošić je u tužbi podsjetio da je 7. oktobra 2010. godine, oko 7 časova u Ulici Radosava Burića u Podgorici, optuženi Sijarić pokušao da ubije 11-godišnju učenicu.

"On joj je prišao, a zatim je rukom uhvatio za njenu ruku i nožem, koji je imao sječivo 15 centimetara, dva puta ubo u leđa, nanoseći joj tešku tjelesnu povredu", piše u tužbi.

Viši sud u Podgorici je 6. juna 2011. godine donio rješenje kojim je Sijariću izrečena mjera bezbjednosti - obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

U tužbi porodice Bulatović navodi se da je, nakon ranjavanja, maloljetna M. B. pretrpjela “višestruke spoljne i unutrašnje povrede”.

"Suvišno je naglašavati kolike je i kakve fizičke bolove djevojčica pretrpjela, a od dana kada je došlo do ovog tragičnog događaja ona je u stanju šoka, i sve do danas trpi jake duševne bolove i konstantno je u strahu. Djevojčica ne želi da napušta kuću bez roditelja, niti da vrijeme provodi sa djecom izvan svoje kuće.

Zbog velikog straha i nesigurnosti koju osjeća, na prozorima i vratima kuće roditelji su na njeno traženje postavili rešetke da bi se osjećala sigurnije. Maloljetna M. B., koja je u tužbi takođe navedena kao tužilja, živi u stalnom strahu za svoj život i izolovana je od okoline", piše u tužbi.

Bonus video: