Crnogorski odbojkaši poraženi od Rumunije, do baraža težim putem

Vodili su izabranici Ivana Joksimovića 2:1 u setovima, ali su na kraju slavili Rumuni sa 3:2 (15:25, 27:25, 15:25, 25:20, 15:8
2 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 15.09.2012. 14:38h

Rumunija je u Trikali otkinula bod Grčkoj, a u Vanti je uzela dva Crnoj Gori – to su jedini bodovi rumunske selekcije (upisala prvu pobjedu u kvalifikacijama), kojoj ništa ne znače, ali koji bi mogli da budu presudni u trci između Grčke i Crne Gore za drugo mjesto u grupi i plasman u baraž za Evropsko prvenstvo.

Nakon izgubljenog taj-breka protiv Grka, u meču u kojem su mogli ostati bez ijednog boda (Grci u trećem setu, kod 2:0 u setovima, Grci nijesu iskoristili čak šest meč lopti, i na kraju morali da se zadovolje pobjedom od 3:2), izabranici Ivana Joksimovića su kiksali kada se najmanje očekivalo, i kada su najmanje smjeli to da urade.

Nakon dva lako dobijena seta (rivala ostavili na 15 poena), „crveni” su protiv Rumunije vodili sa 2:1, i činilo se da ih ništa ne može zaustaviti do pobjede i sva tri boda.

Desilo se, međutim, suprotno, Ćulafić i drugovi su stali, dozvolili Rumunima da se vrate u meč, i na kraju ubjedljivo dobiju pet set, koji je odlučen već na promjeni strana (8:3 za Rumuniju).

Maksimalnom pobjedom protiv Grčke (25:16, 25:17, 25:14), Finska je kolo prije kraja sa 12 bodova osigrala prvo mjesto i direktan plasman na EP.

Zahvaljujući bodu protiv Rumuna, crnogorski odbojkaši su trenutno drugi sa osam bodova, dok je Grčka treća sa sedam.

Međutim, Grčka sjutra (14 časova) igra protiv otpisane Rumunije, dok se Crna Gora od 17 časova sastaje sa najboljom ekipom i domaćinom Finskom, kojoj, istina, u rezultatskom smislu utakmica ne znači ništa.

S obzirom na to da Grčka ima pobjedu više, Crna Gora ne smije na kraju kvalifikacija imati isti broj bodova kao Grčka. To, praktično, znači da ako Grci uzmu sva tri boda protiv Rumunije (nebitno kojim rezultatom), to isto mora da uradi i Crna Gora sa Finskom. Isti je slučaj i ako Grci uzmu dva boda (pobjeda od 3:2), odnosno jedan (poraz od 3:2)...

"Protivnik je igrao rasterećeno, jer nije imao šta da izgubi. Prvi i treći set smo odigrali na zavidnom nivou, štoo pokazuje broj poena koje je osvojio protivnik. Ali, u drugom i četvrtom se desio neobjašnjiv pad. U drugom smo stigli zaostatak, ali ga u zavrsnici ispustili, iako smo do sada imali dobro odigrane završnice.

"Finska je obezbjedila plasman na EP, pitanje je u kakvom će sastavu igrati protiv nas. Ali, to je ekipa sa 12 vrhunskih igrača. Treba da uđemo smireno u meč, koncentrisano i da nastojimo dobrim servisom da ih odmaknemo od mreže. Treba da igramo poen za poen, jer nas pobjeda vodi u baraž", rekao je za “Vijesti” srednji bloker Gojko Ćuk.

Crna Gora je u prvom i trećem setu „oduvala” protivnika, dok je u drugom platila ceh slabom početku, kada su Rumuni vodili i do šest poena.

„Crveni” su uhvatili priključak na 21:21, držali gad ok 25:25, kada je Rumunija sa dva uzastopna poena osvojila set. Nešto slično je bilo i u četvrtom, u koje se Crna Gora vratila na 19:19, a onda dozvolila Rumunima seriju do 5:0, čime je sve odlučeno.

To je, očigledno, psihološki uticalo na našu selekciju, koja u odlučujućem setu nije uspjela ozbiljnije da parira rivalu…

Vuković ide dalje sa Slovenijom

Bez obzira kako se završi kvalifikacioni turnir u Vanti, Crnu Goru će imati predstavnika u baražu za Evropsko prvenstvo.

Bivši crnogorski selektor, nekadašnji trener Budućnosti i Budvanske rivijere Veselin Vuković sa selekcijom Slovenije je izborio baraž, osvajanjem drugog mjesta u grupi E, iza neprikosnovene Njemačke.

Za Slovence je bila presudna pobjeda nad Ukrajinom u Harkovu, a drugo mjesto Vukovićeva četa je ovjerila u Mariboru. Slovenija će u baražu igrati sa drugoplasiranom selekcijom grupe C (Hrvatska, Austrija ili Makedonija).

Crna Gora - Rumunija 2:3 (25:15, 25:27, 25:15, 20:25, 8:15)

Vanta - Dvorana „Energija”. Gledalaca: 450. Sudije: Kaber (Danska), Kele (Letonija). Poeni iz napada: Crna Gora 61, Rumunija 51. Poeni iz bloka: Crna Gora 16, Rumunija 17. Poeni iz servisa: Crna Gora 4, Rumunija 13. Greške: Crna Gora 28, Rumunija 26.

Crna Gora: Minić 2, BOJIĆ 14, Ćuk 8, Bošković, RAŠOVIĆ (libero), Đukić 1, DABOVIĆ 10, Radunović, MILIVOJEVIĆ 20, ŠULJAGIĆ, MARKOVIĆ 9, ĆULAFIĆ 17.

Rumunija: Tofan, STANKU, Maries 6, PAVEL 1, Georgita 11, BALA 18, BARTA 3, Matei 12, Stojan, GONTARIU 12, MIHALČEA 9, FEHER (libero).

Bonus video: