Festival „Dodirni Durmitor – budi dio svjetske baštine“ otvoren na Žabljaku

Činu otvaranja festivala u Sali centra za posjetioce, u petak uveče, prethodila je dječija izložbena postavka “Moj portret kulturne baštine”
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 11:45h

Festival „Dodirni Durmitor – budi dio svjetske baštine“, prvi po redu, koji se održava pod pokroviteljstvom Nacionalne Komisije za UNESCO i UNESCO kancelarije u Veneciji u saradnji sa brojnim partnerima, realizuje se na Žabljaku ali su planirane aktivnosti u petak i subotu značajno redukovane zbog nevremena ili pomjerene za naredni period.

Činu otvaranja festivala u Sali centra za posjetioce, u petak uveče, prethodila je dječija izložbena postavka “Moj portret kulturne baštine”, program koji su priredili najmlađi, nastup KUD „Volođa” iz Pljevalja i izložna ekološke durmitorske hrane a nakon otvaranja projekcija filmova i video zapisa o NP „Durmnitor”.

Otvarajući festival, direktor NP „Durmitor” Tomo Pajović kazao je da manifestacija ima za cilj da ukaže na vrijednosti očuvanja baštine kroz unapređenje društvenih i ekonomskih uslova lokalnih zajednica vezanih za područje svjetske baštine i druge aktivnosti koje se odnose na očuvanje svjetske baštine kroz doprinos održivom razvoju, afirmaciju istraživanja, obuka i jačanja kadrovskih kapacitetai privatnog sektora u očuvanju i održivom razvoju svjetske baštine.

U Sali Centra za kulturu u subotu veče održaće se koncert Piva Jazz i Dragoljuba Đuričića. Tog dana, uprkos nevremenu obavljen je rafting Tarom. Za neki naredni perod odložene su akcije čišćenja kanjona Tare.

Nevrijeme nije dozvolilo da se realizuju planinarske ture, kanjoning kroz Nevidio, foto trajking, krstarenje Pivskim jezerom, paraglajding, durmitorski višeboj i druga planirana dešavanja.

Povod organizovanja festivala je proslava 40-godišnjice od usvajanja Konvencije o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine “Svjestka baština i održivi razvoj: uloga lokalnih zajednica”. Partneri su Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalni park Durmitor, Program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Crnoj Gori, UN Kancelarija za koordinaciju UN Sistema u Crnoj Gori, NTO, NVO Green Home, NVO COSV, kao i lokalni partneri Opština i LTO Mojkovac, Opština Pljevlja i LTO Žabljak, Šavnik i Plužine.

Durmitor i rijeka Tara prepoznati su po svojim izuzetnim vrijednostima na osnovu kojih uživaju međunarodno priznanje. Basen rijeke Tare je pod UNESCO zaštitom u okviru programa "Čovjek i biosfera" (MAB) od 1977. godine, a Nacionalni park Durmitor od 1980. godine na UNESCO Listi svjetske baštine, kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti.

Zbog šteta koje su pričinili ljetošnji požari i neophodne sanacije

NP Durmitor, nakon otvaranja festivalai predstavljen je projekat zaštite od požarakoji će se realizovati pod pokroviteljstvom Nacionalne Komisije za UNESCO, UNESCO i Nacionalnih parkova Crne Gore.

Jelena Dragović iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore kazala je da je vatrena stihija zahvatila 4.190 hektara prostora NP „Durmitor” što je u 95 posto slučajeva krivac ljudski faktor a ostali dio klimatske promjene.

„Projekat će sadržavati Predlog sanacionog plana za otklanjanje posljedica požara, kao i Predlog mjera za pripremljenost na rizik od požara. Projekat ima za cilj da skrene pažnju na šumske požare koji su najekstremniji vid devastacije šuma i da upozna lokalno stanovništvo i mladu populaciju o značaju uključivanja u spriječavanju ovakvih pojava, organizovanjem edukativnih radionica”, kazala je Dragović.

Galerija

Bonus video: