Filmska fešta u Kotoru

MOFFEM ima namjeru postati sasvim posebna priča, koja svoje mjesto na svjetskoj filmskoj karti traži na sasvim drugačiji način od većine etabliranih filmskih smotri
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 07:40h

Prvi međunarodni Montenegro filmski festival Mediterana - MOFFEM, počeo je preksinoć u Kotoru, a trajaće do 16. septembra. Pored ovogodišnjeg kraćeg izdanja, planiranog kao svojevrsni vid lansiranja manifestacije za buduće festivalske edicije, dugoročna misija MOFFEM-a u Kotoru je formiranje važnog filmskog centra na Mediteranu.

"Iako se u našoj zemlji većina bioskopa ugasila i gdje bi, zajedno sa nestankom filmskih sala, mogla odumrijeti i filmska umjetnost, MOFFEM ima namjeru postati sasvim posebna priča, koja svoje mjesto na svjetskoj filmskoj karti traži na sasvim drugačiji način od većine etabliranih filmskih smotri. Festivalski koncept ilustruje posebnu inovativnost i originalnost u svom fokusu na bogatu filmsku produkciju Sredozemlja.

Filmska umjetnost svojom neposrednošću nudi mogućnost drugačije spoznaje gledanja na svijet, razvijanje svijesti o drugim kulturnim, duhovnim i vjerskim vrijednostima, a MOFFEM upravo namjerava afirmisati demistifikaciju nacionalnih i drugih granica, promovišući međukulturalnu saradnju i razumijevanje među državama i etnosima regiona - saopštili su organizatori festivala, koji je otvoren prvim od šest takmičarskih filmova, “Arheo” autora Jana Cvitkovića, a kasnije u diskoteci Maksimus održan je koncert poznate britanske pop pjevačice Emeli Sande uz pratnju Šule Jovović benda.

Prve festivalske večeri u Kulturnom centru Nikola Đurković otvorena je izložba neobjavljenih fotografija Živka Nikolića i promocija knjige Ljepota poroka autora Petra Nikolića, Živkovog sina.

Direktorka festivala Maja Bogojević kazala je da se festival sastoji iz nekoliko segmenata, takmičarskog dijela, te segmenta koji se zove Cinemagora i predstavlja dokumentarne i kratke filmove koji dolaze van Mediteranske regije.

Ona je naglasila da je sadržaj festivala besplatan, što je, kako je istakla, potpuno novo, originalno, inovativno i neobično.

"Tako da je ovo izdanje festivala posvećeno sinefiliji, želimo da ovo bude prava filmska fešta u Kotoru", kazala je Bogojević, i dodala da nije bilo lako napraviti festival sa izuzetno malim budžetom od svega 20 hiljada eura od čega šest hiljada eura ide za novčane nagrade.

"Mislim da nema većeg pokazatelja od ovog, o požrtvovanosti ekipe i cijelog tima koji je radio, da smo zaista posvećeni filmu i da nas vodi ljubav prema filmu", kazala je Bogojević.

Umjetnički direktor festivala, poznati francuski filmski kritičar Ronal Bergan, kazao je da filmovi zaista trebaju festivale više nego ikad, “jer najbolje filmove koje sam ikada vidio prikazani su upravo na filmskim festivalima a nakon toga nikada distribuirani nigdje”.

"Tako da ukoliko želite da vidite dobar film u vašim lokalnim multipleksima bojim se da ćete biti razočarani jer tamo se ne prikazuju najbolji filmovi. Nadam se da će vam ovaj filmski festival koji prikazuje obilje razičitih filmova iz različitih podneblja Mediterana pružiti poseban užitak u pogledu dobrog filma. I niste mogli naći bolje mjesto za prikazivanje filmova od Kotora koji ujedno ima i ljepotu i kulturu koje su pogodne za ovakve festivale", kazao je Bergan.

Na festivalu će biti prikazani igrani filmovi iz Francuske, Italije, Slovenije i Crne Gore, kao i dokumentarci iz Srbije i Irske. U takmičarskom dijelu pored “Arhea” biće prikazani filmovi Posljednje poglavlje autora Nemanje Bečanovića, “Sveti motori” Lea Karaksa, “Kruha i igara” K. Dvornika i “Mali bog ljubavi” Željka Sošića.

Filmove će ocjenjivati tročlani žiri u sastavu - švedska filmska kritičarka i novinarka Eva Af Geijerstam, hrvatski filmski kritičar i filmolog Bruno Kragić i norveška filmska kritičarka Ojvor Dalan.

Biće dodijeljenje dvije nagrade, nagrada Živko Nikolić za najbolji film u iznosu od tri hiljade eura, pod pokroviteljstvom Plantaža 13. jul Podgorica i nagrada za najbolju fotografiju na filmu Princeza Ksenija, pod Pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš.

Bonus video: