Kosovo nije dužno da Keljmendija izruči Bosni

Nema potjernice za navodno glavnom metom velike akcije bosanske plicije koji je u Peći, neizvjesno je šta će se desiti ako Interpol krene da ga traži
15 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2012. 09:30h

Naser Keljmendi je na Kosovu, u svojoj porodičnoj kući u Peći, ali tamošnja policija nema razloga da djeluje i uhapsi ga.

To u današnjem izdanju objavljuje kosovski dnevnik Koha Ditore, pozivajući se na svoje izvore u Peći.

"Nema međunarodne potjernice za Keljmendijem, pa policija nema zašto djelovati ", rekao je sagovornik Koha Ditore.

Objasnio je da će, i ako se izda potjernica preko Interpola, izručenje biti komplikovano, pošto Kosovo i Bosna i Hercegovina nemaju ugovor o međusobnom izručenju. BiH nije priznala nezavisnost Kosova.

Keljmendi prije četiri dana iz Crne Gore otišao na Kosovo >>>

Moguće je, kako se navodi u istom tekstu, da Keljmendi ima i državljanstvo Kosova, pa ga u tom slučaju ne može izručiti Bosni.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi nije želio da komentariše informacije da je Keljmendi na području Peći.

Keljmendija je američki State Department u svom specijalnom izvještaju s početka juna ove godine stavio na "crnu listu" osoba koje se dovede u vezu s trgovinom drogom.

“Slučaj je osjetljiv zbog dalje istrage i ne bih želio davati nikakve izjave", kazao je Redžepi za AA.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ni nakon dva dana od započinjanja velike akcije protiv organizovanog kriminala, nije raspisalo potjernicu za Keljmendijem, iako i tamošnji visoki državni funkcioneri, jasno govore da je upravo on glavna meta akcije “Lutka” i da prate svaki njegov pokret.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: