Savjeti za brak iz 1930-ih godina

Savjeti koje vam da majka ne garantuju srećan brak, barem ako je vjerovati članku iz 1933.
177 pregleda 0 komentar(a)
zaljubljeni par, Foto: Shutterstock
zaljubljeni par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.09.2012. 17:44h

Danas je sasvim uobičajeno čuti savjet poput: "Prije braka morate probati život zajedno" a sve češće i "Ma što ćeš se ženiti/udavati, to je samo papir".

Novine Reading Eagle 1933. godine su objavile rezultate istraživanja na Univerzitetu u Čikagu, u kojem se od ispitanika tražilo da definišu što je za njih bračna sreća.

Šta mislite, jesu li ovi savjeti zastarjeli ili se neki od njih još uvijek mogu primjenjivati?

1. Što je duže udvaranje, veća je bračna sreća

Prije nije bilo moguće samo upoznati muškarca svog života i udati se za njega bez puno razmišljanja. Muškarci su se morali dobro potruditi oko svoje djevojke, pisati pisma i nositi cvijeće, a ako bi pomišljali na brak, morali su tražiti njenu ruku od oca.

Brak je tada bio svojevrsna nagrada za kvalitetno udvaranje, a danas je nešto od čega sve veći broj muškaraca (i žena) bježi.

2. Sve ispod godinu dana smanjuje bračnu sreću

Veza koja je kraća od godinu dana umanjuje mogućnost bračne sreće. Prebrzo skakanje u brak otvara mogućnost velikog razočeranja.

Ipak, treba naučiti neke stvari o osobi kojoj se obavezujemo do kraja života prije nego što pristanemo na brak, jer mane i navike za koje nismo znali na početku mogu jako umanjiti početnu sreću.

3. Tatin savjet zlata vrijedi

Očevi znaju najbolje, barem kada je u pitanju odabir partnera. Kada bi prepustile odabir partnera očevima, smanjio bi se broj žena koje su udane za "bad boya".

4. Nemojte slušati mamu

Savjeti koje vam da majka ne garantuju srećan brak, barem ako je vjerovati članku iz 1933.

Bonus video: