U triler meču Crna Gora poražena od Grčke

Izabranici Ivana Joksimovića su danas poraženi od Grčke 3:2 (25:20, 25:18, 32:34, 22:25, 15:11).
2 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Www.cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Www.cev.lu
Ažurirano: 14.09.2012. 15:00h

Muška odbojkaška reprezentacia Crne Gore porazom je startovala na turniru u finskoj Vanti, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo - izabranici Ivana Joksimovića su danas poraženi od Grčke 3:2 (25:20, 25:18, 32:34, 22:25, 15:11), nakon punih 140 minuta igre.

Protiv Grčke su bili na pragu ponora, korak od maksimalnog poraza, kojim bi, vjerovatno, izgubili sve šanse da se domognu baraža ili direktnog mjesta za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Danskoj.

Crnogorski odbojkaši su, međutim, uspjeli da spase čak šest meč lopti u trećem setu, realizuju svoju četvrtu set loptu i produže nadu. Na kraju nijesu mogli bolje od poraza u pet setova, ali je bod protiv direktnog konkurenta (Grcima su pripala dva boda) za jedno od prva dva mjesta u grupi velik kao kuća!

Predvođena sjajnim Mitrom Đurićem (koji je, igrao u mlađim kategorijama Budućnosti, pod komandom selektora Crne Gore Ivana Joksimovića), Grčka nije uspjela da se revanšira za maksimalan poraz na svom terenu…

"Ovaj bod može da bude velik. I dalje sve držimo u našim rukama", kaže za “Vijesti” selektor Joksimović.

U drugom meču ovog kola, Finska je savladala Rumuniju 3:0 (25:20, 25:17, 25:17), pa je nakon četiri odigrana kola, računajući i tri sa turnira u grčkoj Trikali, prva na tabeli sa devet bodova. Grčka i Crna Gora imaju po sedam, dok je Rumunija posljednja sa bodom.

Sa šest bodova u posljednja dva kola, Crna Gora bi mogla i do direktne vize za EP (zavisno od rezultata Grka), ali prvo danas (14 časova) trebaju da preskoče otpisanu Rumuniju, samim tim opasnu, jer nema šta da izgubi. Tri boda su imperativ da se onda čeka rasplet posljednjeg dana.

"Moramo biti oprezni sa Rumunima, jer ovdje igraju rasterećeno, ali i mnogo griješe. Momci su svjesni svega, atmosfera u svlačionici je pozitivna. Mislim da ovdje mi možemo da napravimo rezultat", dodaje Joksimović.

Iako je uglavnom gubila, i do četiri poena, Crna Gora je u prvom setu uspjela da uhvati priključak na 19:19, ali je na 20:20 stala, pa je Grčka sa pet uzastopnih poena stigla do vođstva. U drugom setu dileme nije bilo od početka do kraja, dok se u trećem igralo poen za poen od početka do kraja seta. Grčka je prvu meč loptu imala na 24:23, dok je Crna Gora svoju prvu set loptu zaradila na 29:28. Na kraju ovog matarona “crveni” su imali više živaca, pa je kod 32:32 Ćulafić realizovao napad za 33:32, da bi nakon što je blok ispasivio Hristofidelisa kontru realizovao tehničar Dabović.

"U trećem setu smo bili uporni kao što je to bilo u prvom setu prve utakmice sa njima u Grčkoj. Osvajanjem tog seta dobili smo na samopouzdanju i igrali smo dosta kvalitetno", ističe naš selektor.

Na krilima igre iz trećeg, Crna Gora je nastavila dobro da igra i u četvrtom setu, koji je dobila relativno lako, pa je odluka o pobjedniku morala da padne u taj-breku.

U odlučujućem setu igralo se poen za poen do 6:6, kada je Grčka osvojila dva uzastopna poena, a nedugo zatim je sa još dva poena u nizu otišla na 11:8 i tu praktično prelomila set, samim tim i meč. Crna Gora do kraja više nije uspjela da priprijeti...

"Nakon promjene strana u petom setu dali smo protivniku mnogo poena našim greškama, što nas je koštalo pobjede. U petom setu smo im poklonili sedam poena, četiri na servisu i tri iz igre, što je mnogo kada je u pitanju ovakva utakmica i ovakve dvije ekipe", zaključio je Joksimović.

Crna Gora - Grčka 2:3 (20:25, 18:25, 34:32, 25:22, 11:15)

Vanta – Dvorana: “Energija”. Gledalaca: 250. Sudije: Kele (Letonija) i Kup (Estonija). Poeni iz napada: Crna Gora 67, Grčka 71. Poeni iz bloka: Crna Gora 15, Grčka 12. Poeni iz servisa: Crna Gora 4, Grčka 8. Greške: Crna Gora 35, Grčka 24.

Crna Gora: Minić 3, Bojić 3, Ćuk, Bošković, Rašović (libero), Đukić 11, Dabović 4, Radunović, Milivojević 22, Šuljagić 10, Marković 5, Ćulafić 28.

Grčka: Hristofidelis 20, Đurić 36, Petreas 13, Stefanu (libero), Prusalis 3, Karipidis 1, Pelekudas, Kokinakis 8, Lapas, Sultanopulos 9, Papadimitru, Stivahtis 1.

Bonus video: