Mile Stojić laureat

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena Milu Stojiću 21. septembra u Bijelom Polju
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 08:49h

Književna nagrada „Risto Ratković“ za 2012. godinu dodijeljena je Milu Stojiću, piscu iz Bosne i Hercegovine za knjigu pjesama “Dunia” (izdanje V.B.Z., Zagreb 2011. godine), saopštili su juče iz organizacije RVP.

Žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije u sastavu: Milorad Popović, predsjednik (Crna Gora), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija) i Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina) razmotrio je rukopise pristigle na ovogodišnji konkurs nagrade Ratkovićeve večeri poezije za mlade autore, kao i predloge za dobitnika književne nagrade „Risto Ratković.“

U kategoriji mladih pjesnika, do 27 godina, bilo je prijavljeno 15 neobjavljenih rukopisa potpisanih šifrom. Žiri je odabrao osam finalista, a ko je od njih nagrađen saopštiće 19. septembra.

U kategoriji autora predloženih za nagradu „Risto Ratković“ bilo je 35 pjesničkih zbirki renomiranih autora iz regiona. Žiri je napravio uži izbor u koji su ušle knjige:“Mama safari i ostale stvari” Olje Savićević-Ivančević (Algoritam, Zagreb 2012), “Pesme iz bolesti i zdravlja” Enesa Halilovića (Konras, Beograd 2011) “Bunar teških reči” Jelene Lengold (Arhipelag, Beograd 2012) “Izabrane pjesme Nane Mazutha” Miljenka Jergovića (Otvoreni kulturni forum, Cetinje 2012) i “Dunia” Mila Stojića (V.B.Z., Zagreb 2011).

Prepoznatljivo pjesničko ime

Na posljednjoj sjednici, održanoj 10. septembra žiri je većinom glasova donio odluku da književna nagrada „Risto Ratković“ za 2012. godinu bude dodijeljena Milu Stojiću. U obrazloženju odluke žirija 42. Ratkovićevih večeri poezije povodom izbora Mila Stojića za ovogodišnjeg lauerata, pored ostalog, stoji: “Mile Stojić je već decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti što je vrednovano i nizom važnih nagrada...

Zbirka “Dunia” rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije. Stojić stoji i pjeva među zavađenim narodima. I oni ga, gle čuda, barem neki od njih, slušaju. “Dunia” je pjev o zemlji, o onoj u kojoj smo mi Južni Sloveni nekada živjeli, o onoj u kojoj Stojić živi, onoj koja je preživjela sve zločine i razaranja, o onoj u koju će nas, sve do jednoga, na koncu spustiti“.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena Milu Stojiću 21. septembra u Bijelom Polju

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, poput nagrade Šimićevih susreta (1971), Slova Gorčina (1974), Pečat varoši sremskokarlovačke (1976), Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine za najbolju knjigu mladih pisaca u Jugoslaviji (1978), Nagrade Književne omladine Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu (1980), i mnogih drugih.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena Milu Stojiću 21. septembra u Bijelom Polju.

Bonus video: