Brajović: Borba protiv sajber kriminala znači biti korak ispred kriminalaca

Kompjuterski kriminal i djela koja se dovode u vezi sa njim, danas zauzima visoko mjesto na ljestvici najtežih i društveno najopasnijih krivičnih djela
62 pregleda 4 komentar(a)
kompjuter, Foto: Buzzle.com
kompjuter, Foto: Buzzle.com
Ažurirano: 13.09.2012. 10:36h

Efikasna borba protiv kompjuterskog kriminala podrazumijeva stručni kadar i opremljenost savremenim tehničkim sredstvima, a neophodna je zajednička međunarodna akcija u suzbijanju tih djela, poručeno je na otvaranju ministarske konferencije u Sarajevu.

Konferencija Bezbjednost na Balkanu, tehnologije i obrazovanje okupila je ministre unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Turske.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović ocijenio je da je kompjuterska tehnologija sve češće predmet zloupotreba, a da kriminalci vješto koriste savremenu kompjutersku tehnologiju za obavljanje kriminalnih aktivnosti.

"Kompjuterski kriminal i djela koja se dovode u vezi sa njim, danas zauzima visoko mjesto na ljestvici najtežih i društveno najopasnijih krivičnih djela“, rekao je on.

Brajović je poručio da efikasna borba protiv kompjuterskog kriminala podrazumijeva da policija bude uvijek korak ispred kriminalaca.

"Što podrazumijeva stručno obučen i osposobljen kadar i opremljenost savremenim tehničkim sredstvima i softverskim rješenjima."

Prema njegovim riječima, crnogorska policija je, svjesna dubokih promjena koje je donijela digitalizacija i stalni trend ka globalizaciji kompjuterskih mreža i rizika da se i kompjuterske mreže i elektronske informacije mogu koristiti za izvršenje krivičnih djela, značajnu pažnju posvetila toj problematici.

"Crnogorska policija se u proteklom periodu susretala sa prijavama prijetnji putem elektronske pošte, i uvreda časti koje su uslijedile posredstvom interneta na društvenoj mreži Facebook i posredstvom internet stranica i foruma, koja su se u konsultaciji sa tužilaštvom mogla goniti po privatnoj tužbi", naveo je on.

Sa sigurnošću se može konstatovati da je jedan je od najbitnijih preduslova za efikasan rad policije u oblasti vođenja istraga kompjuterskog kriminala, obrazovanje i stalna edukacija službenika koji obavljaju te poslove i zadatke

"Pored međuagencijske i međunarodne saradnje, od velikog značaja je obrazovanje, stalna edukacija i osposobljavanje pripadnika organa za sprovođenje zakona koji obavljaju poslove i zadatke sprječavanja i borbe protiv kompjuterskog kriminala", dodao je on.

Brajović je pojasnio da specijalističkim usavršavanjem i obukom, koja se sprovodi na Policijskoj akademiji, polaznici stiču stručna znanja i vještine za uspješnu realizaciju policijskih poslova u specifičnim bezbjednosnim uslovima i za efikasan odgovor na pojavne oblike organizovanog i drugog kriminala.

"Sa sigurnošću se može konstatovati da je jedan je od najbitnijih preduslova za efikasan rad policije u oblasti vođenja istraga kompjuterskog kriminala, obrazovanje i stalna edukacija službenika koji obavljaju te poslove i zadatke“, kazao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, naveo je da je resor na čijem je čelu u posljednjih pet godina otkrio 4.570 krivičnih djela visokotehnološkog kriminala, među kojima je 59 krivičnih djela protiv bezbjednosti računarskih podataka.

"Najnovije informacione i telekomunikacione tehnologije sve više se koriste u izvršenju krivičnih djela, ali i u međusobnoj komunikaciji između članova kriminalnih grupa“

"Najnovije informacione i telekomunikacione tehnologije sve više se koriste u izvršenju krivičnih djela, ali i u međusobnoj komunikaciji između članova kriminalnih grupa“, poručio je Dačić.

Prema njegovim riječima, zajedničko suprotstavljanje svim vidovima visokotehnološkog kriminala važna je stavka u međunarodnim odnosima, „i zahtijeva permanentno razvijanje i unaprjeđivanje“.

Ministar unutrašnjih poslova BiH, Sadik Ahmetović, koji je otvorio konferenciju, ukazao je da je visokotehnološki kriminal globalna prijetnja.

„Ubrzana informatizacija i kompjuterizacija pored pozitivne strane otvorila je vrata za nove, viskosofisticirane oblike kriminalnog ponašanja. Taj visokotehnološki kriminal je prepoznat kao ozbiljan pretnja i u BiH zbog čega se tom problemu poklanja sve veća pažnja“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, BiH je odlučna da strateškim pristupom, usaglašenim i koordinisanim delovanjem nadležnih institucija i agencija razvije i iskoristi kapacitete i potencijale za efikasnu borbu protiv svih oblika sajberkriminala, „na državnom i međunarodnom nivou“.

Bonus video: