Torlak: Lijek protiv raka pluća?

Vakcina “cimaks EGF” trenutno se ispituje u nekoliko evropskih zemalja, kliničke studije su još u toku, a mišljenja o efektima ove vakcine su protivrječna
134 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 09:21h

Predstavnici Instituta "Torlak" spremaju se za put na Kubu, gdje bi sa Institutom za molekularnu imunologiju CIMVAB trebalo da potpišu ugovor o zajedničkom angažovanju da vakcina “cimavaks EGF”, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća i u poodmakloj fazi, saznaju Večernje novosti.

Tek kada obje kuće parafiraju dokument, "Torlaku" će biti dostavljen ostatak registracione dokumentacije, čime bi trebalo da se završi kompletiranje neophodne papirologije, pa će "Torlak" biti i nosilac dozvole za stavljanje ove vakcine u promet u Srbiji.

U Institutu "Torlak" zasad ne žele da licitiraju sa rokovima. Kažu da bi precizne informacije mogli da daju u posljednjoj nedjelji septembra. Očekuje se, ipak, da će zahtjev za registraciju vakcine biti predat tokom oktobra.

"Naš Institut, u saradnji sa CIMVAB, već nekoliko mjeseci radi na pripremi registracione dokumentacije za kubansku vakcinu protiv raka pluća cimavaks-EGF", rekao je direktor “Torlaka” Branislav Lazić.

LIst navodi da se vakcina “cimaks EGF” trenutno ispituje u nekoliko evropskih zemalja, da su kliničke studije još u toku, a mišljenja o efektima ove vakcine protivrječna.

U CIMVAB tvrde da ona rak pluća, inače karcinom sa najlošijom prognozom, pretvara u hroničnu bolest, ali su onkolozi, uglavnom, još skeptični.

Ako sve bude u redu sa registracijom, vakcina bi prema nekim projekcijama mogla da se pojavi u Srbiji najranije sredinom sledeće godine.

Bonus video: