FTV: Keljmendi se nalazi u Peći

"Nismo ga još uhapsili, jer je prvo potrebno da Tužilaštvo BiH raspiše međunarodnu potjernicu", kazao je Ahmtović
122 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 18:39h

Naser Keljmendi koji je izbjegao hapšenje u policijskoj akciji "Lutka" nalazi se u Peći, objavila je večeras bosanska Federalna televizija.

Ta televizija tvrdi, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, da se Keljmendi se nalazi u rodnom gradu Peći.

"Sve što vam mogu reći u ovom trenutku, a da me ne optuže da ugrožavam istragu, jeste da mi znamo gdje se nalazi Naser Keljmendi", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj u okviru Međunarodne konferenciji o borbi protiv kompjuterskog krimanala, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

U više gradova BiH juče je počela najopsežnija akcija u postdejtonskoj BiH usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transport novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje droge i druga krivična djela organizovanog kriminala.

Međunarodna potjernica za Naserom Keljmendijem biće raspisana danas, saopštio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, tokom konferencije za novinare u okviru održavanja Konferencije "Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje" u Sarajevu.

"Nismo ga još uhapsili, jer je prvo potrebno da Tužilaštvo BiH raspiše međunarodnu potjernicu. Prema mojim saznanjima, ona će biti raspisana danas", kazao je Ahmetović.

On je ranije kazao da ne može reći mnogo o akciji hapšenja Keljmendija jer "postoji opasnost da promijeni svoju trenutnu lokaciju".

Sadik Ahmetović, Foto: Oslobodjenje.ba

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović istakao je da on raspolaže sa informacijama da Keljmendi nije u Crnoj Gori.

"To su informacije koje ja imam i odavde, iz Sarajeva, ne mogu puno uraditi", kazao je Brajović i dodao da će u svakom slučaju pružiti punu pomoć policijskim agencijama BiH na rješavanju ovog slučaja.

"Vjerujem organima koji rade te provjere, i na njma je odgovorsnot za tačnost te informacije. Jučerašnji podaci govore da Keljmendi nije u Crnoj Gori", kazao je Brajović.

Advokat: Keljmendi mi se javio iz Crne Gore

Advokat Nasera Keljmendija, Midhat Kočo kazao je "Vijestima” da je 12. septembra razgovarao sa svojim klijentom i da mu se ovaj javio iz Crne Gore.

Rekao je da mu Keljmendi nije kazao da se nalazi u Crnoj Gori, ali da je to zaključio na osnovu prefiksa telefonskog broja.

"Čuli smo danas, zvao me je danas sa broja koji ima isti pozivni kao ovaj sa kog me vi zovete - 382”, kazao je Kočo.

Istakao je da njegovog klijenta policija ne potražuje i da bi se ovaj odmah javio kada bi znao da je to potrebno.

Ahmetović: Keljmendi je u Crnoj Gori. Policija Crne Gore demantuje>>>

On je objasnio da je Keljmendi nedavno ostavio svoj broj telefona službenicima SIPA-a, ali da ga niko nije konstaktirao.

"Niko ga nije zvao, niko nije pozvao ni mene. Keljmendi bi se odmah javio, ako ga pozovu... Svi ovdje znaju da već dva mjeseca nije u BiH i da je u Crnoj Gori”, rekao je Kočo.

Nije kući: Zgrada u Podgorici, u kojoj Keljmendi ima stan

Na pitanje da li on, kao advokat, može onda pomoći novinaru "Vijesti" da telefonski razgovara sa Keljmendijem, Kočo je najprije rekao da to nije problem, da će odmah pozvati Keljmendija, a onda se predomislio.

"Radim na nekoj tužbi, a malo je vremena. Ostavimo to za ujtro", kazao je on.

U bjekstvu nakon policijske akcije "Lutka"

Kontroverzni biznismen Naser Keljmendi u bjekstvu je, nakon velike policijske akciji "Lutka" i hapšenja koja su uslijedila u više gradova na teritoriji Bosne i Hercegovine, potvrdila je "Vijestima" portparolka MUP-a RS Mirna Šoja.

Tokom ljeta Keljmendi je često viđan na crnogorskom primorju, ali i u više crnogorskih gradova. Nedavno je viđen kako sa porodicom obilazi butike u tržnom centru Delta

U akciji, tokom koje je pretresano više od 40 lokacija, uhapšeno je 25 osoba, među kojima je i bivši šef Odjeljenja za droge Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bojan Cvijan.

Američki predsjednik Barak Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio je nedavno Keljmendija stranim narkobosom, zbog čega je njegovo ime dodato na crnu listu američkih vlasti.

Iako je Ahmetović, kako je prenijelo sarajevsko Oslobođenje, kazao da raspolažu informacijom da je Keljmendi prebjegao u Crnu Goru, iz Podgorice je to demantovano.

"Crna Gora, do sada, nije dobila zahtjev u odnosu na policijske aktivnosti koje se realizuju u regionu, a u vezi sa licem N.K. Po informacijama kojima raspolažemo ovo lice se ne nalazi na teritoriji Crne Gore”, saopšteno je 12. septembra iz Uprave policije.

Iz policije “Vijestima” nije odgovoreno da li imaju podatak kada je Keljmendi poslednji put boravio u Crnoj Gori, kao ni da li je predmet bilo koje njihove istrage.

Tokom ljeta Keljmendi je često viđan na crnogorskom primorju, ali i u više crnogorskih gradova. Nedavno je viđen kako sa porodicom obilazi butike u tržnom centru Delta.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: