Kako je Wikipedia razbjesnila pisca

Rot se obratio Vikipediji uz molbu da izbrišu podatak kako je njegov roman “Human Stain” navodno inspirisan životom pokojnog pisca i kritičara Anatola Brojarda
110 pregleda 1 komentar(a)
Filip Rot, Foto: Guardian.co.uk
Filip Rot, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 12.09.2012. 07:35h

Draga Vikipedija, ja sam Filip Rot - tako glasi početak pisma koje je američki pisac objavio u magazinu “New Yorker”, a u kojem piše o svom pokušaju da popularna online enciklopedija izmijeni netačan podatak o njemu.

Rot je u postupak krenuo službenim putem te se obratio Vikipediji uz molbu da izbrišu podatak kako je njegov roman “Human Stain” navodno inspirisan životom pokojnog pisca i kritičara Anatola Brojarda.

"To je podatak koji dolazi iz svijeta književnih tračeva”, potvrdio je.

Ubrzo je stigao odgovor: "Razumijemo vašu poziciju o tome da je autor najveći autoritet za svoje opus, ali potrebni su nam dodatni izvori".

I tako su odgovorom razbijesnili pisca. O čemu se, zapravo, radi? “The Human Stain” priča je o Kolemanu Silku, profesoru čiji se život pretvori u haos nakon što upotrijebi izraz “spook” (sablast, avet), koja se svojevremeno koristila kao pogrdna riječ za crnce.

Silk, kojeg Rot opisuje kao osobu iz crnačke porodice koja živi kao bijelac, optuže za rasizam. Tu dolazi do paralele s Brojardom. Rot u svom podužem tekstu objašnjava kako mu je inspiracija bila lična drama njegovog pokojnog prijatelja Melvila Tumina, profesora sociologije na Prinstonu. Tumin je 1985. na polovini semestra primijetio kako dvojica studenata nisu došla ni na jedno predavanje te se počeo raspitivati.

I upotrijebio pomenutu riječ, koja možda i ne bi bila problematična da se nije radilo o dvojici Afroamerikanaca. Nakon objave Rotovog pisma Vikipedija je promijenila tekst i postavila najnoviju raspravu.

U izmijenjenom tekstu napominju kako je priča o inspiraciji bila preuzeta iz tekstova američkih kritičara, a inače već četiri godine sadrži i napomenu kako Rot tvrdi da nije znao ništa o Brojardovom porijeklu.