Predstava “Kad sam bio mrtav” najbolja na festivalu u Tivtu

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje žiri je dodijelio Vlastmiru Đuzi Stojiljkoviću za ulogu Dina u predstavi „Otac na službenom putu“
52 pregleda 0 komentar(a)
Kad sam bio mrtav, Foto: Maja Megla
Kad sam bio mrtav, Foto: Maja Megla
Ažurirano: 12.09.2012. 16:27h

Predstava “Kad sam bio mrtav” Dijega de Bree u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, najbolja je predstava na ovogodišnjem međunarodnom festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu.

Žiri u sastavu prof. dr Darko Antović, teatrolog, Zoran Živković, producent, Petar Pejaković, reditelj, Dragana Tripković, dramaturg i Goran Slavić, glumac, jednoglasno je za najbolju predstavu sedmih “Purgatorija” proglasio komad „Kada sam bio mrtav“ između ukupno 11 predstava teatarskih kuća iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

„Prateći tehnologiju i estetiku zaboravljenog nijemog filma ostvaren je potpuni teatarski čin, dragocjen i neuobičajen, koji kroz snažnu kolektivnu glumačku igru, spaja populističku i univerzalnu temu - stoji u obrazloženju ove odluke žirija.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje žiri je dodijelio Vlastmiru Đuzi Stojiljkoviću za ulogu Dina u predstavi „Otac na službenom putu“ Olivera Frljića, u produkciji beogradskog Ateljea 212.

„Vrhunsko glumačko ostvarenje koje transponuje ogromno životno i scensko iskustvo doajena glumišta u dirljiv lik dječaka kao svjedoka jednog vremena”, rezime je odluke o nagrađivanju Stojiljkovića.

Nagrada za glumačku bravuru pripala je slovenačkom glumcu Jerneju Šugmanu za ulogu tašte u predstavi „Kad sam bio mrtav”, dok je specijalna nagrada za umjetničko dostignuće dodijeljena predstavi „Prizori s jabukom” Ivane Sajko, u produkciji Festivala Dubrovačke ljetnje igre iz Dubrovnika.

Pozorišna nagrada – plaketa „Ivana Tomičić” koju dodjeljuje Centar za kulturu Tivat ove je godine pripala podgoričkoj glumici Dubravki Drakić.

Bonus video: