"Sedam dana" - opora komedija o stavovima

"Autorka drame spaja ono što je tradicionalno u dramskoj literaturi - najbolju britansku školu, svoj hrvatski talenat i ono što je moderno pozorište"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 09:30h

Početak rada na novoj predstavi “Sedam dana” Gradskog pozorišta iz Podgorice, čija je premijera zakazana za početak oktobra, obilježen je konferencijom za novinare, održanoj u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Drama “Sedam dana” savremene hrvatske spisateljice Tene Štivičić, koja živi i radi u Londonu, urbana je gradska komedija o posttranzicijskom društvu, za koji režiju potpisuje Alisa Stojanović iz Beograda.

Saradnici na projektu su Darko Nedeljković koji će se pobrinuti za scenografiju, Jelisaveta Tatić-Čuturilo koja je zadužena za kostime, Ivan Brkljačić, kompozitor. Uloge u predstavi povjerene su Dubravki Drakić, Ivani Mrvaljević, Branki Femić (alternacija Maja Šarenac), Pavlu Iliću, Dejanu Đonoviću, Ivoni Čović.

"Sedam dana" - veliki izazov

Rediteljka Alisa Stojanović, kojoj je ovo druga saradnja sa Gradskim pozorištem iz Podgorice (Više od terapije), istakla je da joj je drama Tene Štivičić veliki izazov.

"To je univerzalna tema svakog prosječnog stanovnika bilo kog evropskog grada. Kako se prilagoditi, a ostati svoj?"

“Tena Štivičić je dobitnica dva velika evropska priznanja za dramski tekst. Ona spaja ono što je tradicionalno u dramskoj literaturi - najbolju britansku školu, svoj hrvatski talenat i ono što je moderno pozorište. Tena je intelektualka koja se na evropskoj sceni nametnula urbanim diskurskom, koji na ovakav način nije čest u regionu.

Ona je izjednačila probleme ljudi sa ovih prostora sa ljudima iz Evrope”, kazala je Stojanović naglašavajući da se komad “Sedam dana” bavi problemima urbane civilizacije - posttranzicijsko društvo tjera čovjeka da se, u cilju prilagođavanja, neprekidno opredjeljuje.

“Da li o zdravoj hrani ili porođaju kod kuće, o novoj gradnji ili obliku braka, o korporacijskoj karijeri ili o usvajanju životinja, tek, množe se zakoni, pravila, stavovi. Da li i kako mali čovjek sve to sustiže, predmet je ove opore komedije o stavovima.

To je univerzalna tema svakog prosječnog stanovnika bilo kog evropskog grada. Kako se prilagoditi, a ostati svoj? Postoji li recept za prilagođavanje XXI vijeku?”, kazala je Stojanović.

Bonus video: