STAR MAGAZIN

Intervju sa Vojislavom Vojom Brajovićem, doajenom jugoslovenskog narodnog pozorišta

Doživotni počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta ekskluzivno u Star magazinu u ponedjeljak od 21h
119 pregleda 2 komentar(a)
Voja Brajović, Foto: Kurir.rs
Voja Brajović, Foto: Kurir.rs
Ažurirano: 05.04.2019. 00:06h

Doajen jugoslovenskog glumišta, čovjek na čijim su televizijskim i filmskim ulogama odrastale generacije i generacije, jednostavno rečeno „gospodin glume“ – Vojislav Voja Brajović, ekskluzivno govori za Star magazin i otkriva kako se u njegovoj kućnoj radionici krčkaju pozorišne predstave koje obaraju s nogu, objašnjava zašto su on i Dragan Nikolić bili najbolji prijatelji i, kao Crnogorac po ocu, analizira sadašnje odnose Crne Gore i Srbije.

Vojislav Voja Brajović rođen je u Beogradu, 11. maja 1949. godine. 

Svoje prve umjetničke korake iskusio je u glumačkom (amaterskom) društvu „Abrašević“. Voja je istinsku slavu doživio glumeći ulogu Tihog u „Otpisanima“. U studentskim danima igrao je u predstavama: Odbrana Sokratova i smrt, Agamemnon, Kad su cvjetale tikve (po knjizi koju je napisao njegov tast Dragoslav Mihajlović), Pigmalion, Kin, Koriolan, Paklena mašina i mnoge druge. Igrao je i u predstavama: Buba u uhu, Elizabeta od Engleske, Za kim zvono zvoni, Varvari, Kako je Juda izdao Hrista, Mister Dolar, Vuci i ovce (tu je posebno zapažen), Lažni car – Šćepan Mali (Sterijina nagrada), Troil i Kresida (nagrada „Zlatna maska“ na ohridskom festivalu), Bure Baruta (nagrada Milivoje Živanović) i mnoge druge. U svojoj dugoj i uspješnoj glumačkoj karijeri, Voja je dobio mnoštvo nagrada. Među njima su: Oktobarska nagrada grada Beograda za „Pozorišne iluzije“, „Lažni car – Šćepan mali“ – Sterijina nagrada za glavnu ulogu, „Troil i Kresida“, nagrada „Zlatna maska“ – Ohridski festival, „Bure baruta“, nagrada „Milivoje Živanović“, u Crnoj Gori je igrao u „Gorskom vijencu“ i za tu ulogu dobio Sterijinu nagradu „Ardaliona“, a za uloge u predstavama „Malograđani“, „Nora“, „Montenegrini“ postao je doživotni počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ekskluzivni intervju sa Vojom Brajovićem, koji je uradio Aleksandar Đuručić -dopisnik Star magazina iz Beograd, pogledajte u emisji Star magazin u ponedjeljak od 21h na programu Televizije Vijesti.