Marković: Ovakva prilika se ne ukazuje često

Finci imaju isti broj bodova kao i Crna Gora (6), ali bolji set-količnik, treća je Grčka (5), a posljednja Rumunija bez bodova.
1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 11.09.2012. 08:58h

Nakon prvog od dva kvalifikaciona turnira za odlazak na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Danskoj, odbojkaši Crne Gore u igri su i za direktan prolaz na šampionat Starog kontinenta, iako je prvi cilj bio barem drugo mjesto, koje vodi u baraž. Izabranici Ivana Joksimovića su u Trikali maksimalnim rezultatom porazili domaću Grčku i Rumuniju, dok su sa 3:0 izgubili od prvog favorita, Finske.

"Ni u prvom meču protiv Finske nije bilo loše, jer smo u prvom i pogotovo drugom setu imali šansu da ih riješimo u svoju korist. Ali, falilo nam je malo rutine da setove prelomimo a i to je bila prva utakmica, nakon posljednje dvije nedjelje priprema tokom kojih nijesmo imali kontrolnu utakmicu. Finska je stvarno dobra ekipa, i na kraju je zasluženo pobijedila", kaže za “Vijesti” srednji bloker Milan Marković, povratnik u reprezentacije nakon nekoliko godina pauze.

Ono što im nije uspjelo protiv Finske, jeste protiv Grčke i Rumunije.

"Od Grčke smo počeli da igramo bolje, taj prvi set je bio izjednačen do kraja, mislim da su imali četiri-pet set lopti, ali smo uspjeli da se vratimo, o onda smo u preostala dva seta protiv Grčke i tri protiv Rumunije nijednog trenutka pobjednik nije dolazio u pitanje. Ušli smo u pravi ritam, iz dana u dan smo igrali sve bolje i bolje, protiv Rumunije smo stvarno odigrali odlično, jer im nijesmo dali da dišemo", dodaje kapiten Budvanske rivijere.

Pošto su kiksali od Grčke (3:0), Finci imaju isti broj bodova kao i Crna Gora (6), ali bolji set-količnik, treća je Grčka (5), a posljednja Rumunija bez bodova.

"S obzirom na to kako su Finci igrali prva dva dana, protiv nas i Rumunije, niko nije mogao ni da pretpostavi da će Grčka da im se primakne, a kamoli da ih dobije 3:0. Sad smo došli u situaciju da nam da prva naredna utakmica sa Grčkom znači sve. Ako to dobijemo, na kraju ćemo posljednjeg dana igrati za direktan prolaz na EP. Da nije bilo pobjede Grčke, imali bismo u džepu siguran baraž. Ovako, možemo, dakle, da dobijemo sve, ali i sve da izgubimo, jer možemo biti prvi i treći".

Umjesto u albanskom Draču, kako je bilo prvobitno planirano, crnogorski odbojkaši su trenutno u Baru, gdje će trenirati do četvrtka, kada preko Tirane putuju za Finsku, za Vantu, gdje se od 14. do 16. seprembra igra drugi turnir sa istim rivalima. Grčka je prvi rival…

"Ako ponovimo ove igre iz posljednja dva meča, mislim da imamo razloga za optimizam. Svjesni smo velike šanse koju imamo, nadam se da nećemo podleći tom pritisku, već da ćemo sve to odraditi najbolje što možemo. Jer ovakva prilika se ne ukazuje često, mislim da je ovo prva prava prilika Crne Gore u kvalifikacijama", zaključio je Marković.

Bonus video: